U Americi policajci maltretiraju crnce. U Zadru je mladić svučen, priveden i prijavljen zbog – majice

Zadar, petak poslijepodne. Sunce je već dobro zagrijalo i 29-godišnji NN uživa u šetnji u majci kratkih rukava. Odjednom mu prilaze policajci (znaju engleski) i odvode ga u postaju.

Razlog: na majici je imao natpis A.C.A.B., akronim engleske fraze “All Cops Are Bastard” koja u hrvatskom prijevodu znači “svi policajci su kopilad”.

Nošenje takve majice uvredljivo je za policajce pa je 29-godišnjak u postaji majicu morao skinuti, a potom mu je i oduzeta kao predmet prekršaja i dokaz u predstojećem sudskom postupku. Nije nam poznato je li NN iz postaje izašao gol do pojasa, ali je poznato da je izišao s prijavom za prekršaj članka 5 Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira u kojem stoji da “tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana.”

Uz akronim koji potiče na mržnju na majci s maskirnim uzorkom odmah ispod natpisa nacrtan je i bokser. Poruka je jasna: mržnja i nasilje, a svako javno poticanje na mržnju, nasilje i diskriminaciju, bilo riječima ili simbolima, smatra se prekršajem kojeg policija mora sankcionirati.

– Policija isto postupa i kod slučajeva kada su u pitanju drugi simboli čije je promoviranje podležno zakonskim sankcijama, kao što je fašističko i ustaško znakovlje, ili marihuana – kazao nam je Elis Žodan glasnogovornik zadarske PU.

Na pitanje znači li to da će ljudi završavati u policiji i zbog majica s Bob Marleyem na kojem puši joint ili se vijori list marihuane koja je, što za rekreativne što za medicinske svrhe, legalizirana u većini zapadnih zemalja, Žodan je kazao da ne živimo u policijskoj državi i da policija ne namjerava provoditi represiju nad građanima, ali će sankcionirati sve koji promoviraju simbole mržnje, piše Zadarski.hr.

VIDEO Nova policijska brutalnost u SAD-u prema crncima: Pretukao ga jer je nepropisno prelazio cestu

Facebook Komentari