Policija iz Trebinja prijavila je hrvatskog generala Antu Gotovinu za navodne zločine kod Livna

Policija iz Trebinja prijavila je hrvatskog generala Antu Gotovinu, kojeg tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i čovječnosti, a koji su počinjeni 1992. godine na području Livna, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Navodeći inicijale Gotovine, Jovana Cvijetić, glasnogovornica Policijske uprave (PU) Trebinje, kaže da je izvještaj dostavljen Tužilaštvu BiH. Navela je da je prijavljeni, kao zapovjednik, kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme rata u BiH.

U Udruženju logoraša regije Trebinje kažu da su upoznati sa činjenicom da je PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Gotovine, te da će pojedini članovi ovog udruženja, koji su preživjeli torture njegove uprave, svjedočiti o njegovim zlodjelima.

“Mi imamo članova koji su bili pod direktnom torturom Ante Gotovine i treba da svjedoče o njegovim zlodjelima, zbog čega ćemo se maksimalno zauzeti da se ovoga puta pravda dovede do kraja”, istaknuo je Vukan Kovač, predsjednik Udruženja.

Kovač ističe da su odmah nakon vijesti o izvještaju podnesenom protiv Gotovine u Udruženju sazvali sastanak i pozdravili postupak Policijske uprave Trebinje, za koju znaju da predano radi na dokumentiranju ratnih zločina počinjenim nad Srbima u zapadnoj Hercegovini.

On, međutim, dodaje da se u Udruženju nadaju da će se ovoga puta, kako kaže, ići do kraja.

“Nadamo se da je konačno došlo vrijeme da takav zločinac odgovara za sve zločine u kojima je on sudjelovao nad srpskim narodom i da se neće ponoviti scenarij iz Haaga, odakle je pušten kao slavodobitnik”, kaže Kovač.

On je precizirao da nije u pitanju samo Livno, “već i Mrkonjić Grad, gdje postoje brojna svjedočanstva o njegovim ratnim zločinima”.

Inače, ako se u proteklih osam mjeseci ništa nije promijenilo, a što danas u Tužilaštvu BiH nije bilo moguće saznati, ta institucija odranije nema otvorenu istragu protiv Gotovine, niti je on u statusu osumnjičenog, pišu banjolučke novine.

Kako su mediji ranije objavili, jedinici kojom je on zapovijedao pripisuje se masakr zarobljenih vojnika RS u Mrkonjić Gradu, s više od 150 mrtvih.

Facebook Komentari