Mađarski Predsjednik kod hrvatske Predsjednice: Višegradska skupina, plin, nafta, ali i držanje migranata izvan granice EU

Mađarski predsjednik Janoš Ader doputovao je u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćio je Ured predsjednice.

Aderu je priređen svečani doček u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, a nakon tete-a-tete susreta dvoje predsjednika predviđen je bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Mađarske.

Predsjednica RH rekla je da se razgovaralo i o povezivanju u okviru Višegradske skupine, inicijative Tri mora, ali i o prometnom povezivanju Budimpešte, željezničkom prugom na koridoru 5b s Rijekom te cestom na koridoru 5c.

Ader je potvrdio riječi Predsjednice RH, te dodao i modernizaciju naftovoda, kao i istraživanje ugljikovodika oko hrvatsko-mađarske granice.

Što se tiče migracija, Ader je ponovio jasan stav da se vanjske granice EU moraju štititi. Također i da se s vanjske strane granice moraju organizirati prihvatni centri.

Što se tiče gužvi na granici zbog novog režima schengenske granice vjerojatno će trebati i nove trake na granici, rekao je mađarski Predsjednik.

Mađarski predsjednik održat će sastanak i s premijerom Andrejom Plenkovićem te položiti vijenac kod spomenika Glas hrvatske žrtve Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj.

Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader otvorit će u Mađarskom institutu u Zagrebu gostujuću izložbu u povodu obljetnice i proglašenja Godine svetoga Ladislava.

Facebook Komentari