Konzum zatražio izuzeće suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića, evo zašto

Ad

Konzum je zatražio izuzeće suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum jer smatraju da je svojim javnim istupima i postupanjem potvrdio svoju pristranost u izvršavanju sudačke dužnosti. Kolakušić je za N1 kazao da “nije u mogućnosti komentirati konkretan sudski postupak”.

Konzum je zahtjev za izuzećem Kolakušića podnio Trgovačkom sudu u srijedu zahtjevajući od predsjednice suda Nade Nekić Plevko da bez odgode donese rješenje o izuzeću. U podnesku koji potpisuje direktor Teo Vujčić podsjećaju da je Trgovački sud 10. travnja donio rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave nad društvom Agrokor te Konzumom ‘kao povezanim i ovisnim društvom Agrokora’ i navodi da zakon propisuje da se stečajni postupci u takvim slučajevima obustavljaju.

S obzirom na to da je postupak izvanredne uprave otvoren, sudac Mislav Kolakušić je ‘bio obvezan obustaviti daljnje postupanje u stečajnom postupku’ nad Agrokorom, kao i sam stečajni postupak, navodi Konzum u svojem podnesku koji donosi tportal.

Što kaže Kolakušić nakon zahtjeva za izuzećem?

Reakciju smo zatražili i od samog suca Kolakušića, no on je za N1 kazao da “nije u mogućnosti komentirati konkretan sudski postupak”, a nije žellio komentirati niti prozivke za pristranost koju mu zamjeraju iz Konzuma i traže njegovo izuzeće.

“Lex Todorić je prijelaz na tamnu stranu povijesti prava”

Konzum u svojem zahtjevu podsjeća da je Kolakušić u razdoblju pripreme Zakona i nakon njegove objave u Narodnim novinama, a posebno nakon podnošenja prijedloga za otvaranje postupka izvanredne uprave u više navrata oštro, subjektivno i pristrano javno istupao osporavajući osnovanost i primjenjivost Zakona.

U prilog tvrdnjama da je Kolakušić, između ostalog, zakonodavni okvir ‘pogrešno interpretirao i predstavio javnosti kao ‘krađu” iz Konzuma su pobrojali Kolakušićeve istupe u medijima i zaključuju da je “sudac Kolakušić dokazao kako Zakon ne tumači, a niti primjenjuje, sukladno svrsi i cilju Zakona, već pristrano prema vlastitom razumijevanju okolnosti povezanih s Agrokorom i osobno gospodinom Ivicom Todorićem”.

“Kolakušićeva pristranost može dovesti do štete za Agrokor”

Iz toga, uvjereni su u Konzumu, jasno proizlazi da Kolakušić pravni okvir Zakona namjerava primjenjivati uz subjektivno i pristrano tumačenje u kontekstu okolnosti društva Agrokor, a tvrde da je Kolakušić postupio i protivno Kodeksu sudačke etike.

‘Postupanje suca Kolakušića ne samo da dovodi u sumnju njegovu nepristranost u postupanju u predmetnom stečajnom postupku … već jasno i nesporno potvrđuje pristranost suca Kolakušića u primjeni odredbi Zakona … što može dovesti do znatne štete za Agrokor i društvo Predlagatelja’, stoji u Konzumovu podnesku.

Tvrtka Ovum zatražila je, podsjetimo, 31. ožujka pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom zbog prezaduženosti i neplaćenog dospjelog duga od 9,5 milijuna kuna, a komentirajući mogućnost otvaranja stečajnog postupka u Agrokorovim tvrtkama, a Kolakušić je nekoliko dana kasnije za N1 upozorio da je Uprava Agrokora već davno trebala pokrenuti stečajni postupak zbog prezaduženosti koncerna.

“Dva su razloga za stečaj – prvi preduvjet je prezaduženost, a taj stečajni uvjet već je davno nastupio i Uprava je bila dužna pokrenuti postupak. Drugo je blokada računa duža od 60 dana. Ako je ispunjen samo jedan, a vidimo da jest već davnih dana, stečaj je već trebao biti pokrenut'”, upozorio je Kolakušić.

Konzum, zahtjev za izuzeće Kolakušića

Facebook Komentari