Garašić o Lex Agrokoru: Oni nisu uopće svjesni što su unutra napisali, nadam se da će Ustavni sud reagirati

Ad

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Jasnica Garašić gostovala je u N1 programu te se kritički osvrnula na tzv. lex Agorkor i način na koji ga je Vlada izglasla.

Upitana što bi se dogodilo da ovaj zakon nije izglasan Garašić je kazala kako je u tom slučaju mogao biti pokrenut stečaj ili predstečaj.

”Vlada nije reagirala kako treba. Trebala je ići u hitnu izmjenu Stečajnog zakona. Mogla je u njega unijeti pravila za slučaj kad se protiv više društava kćeri otvaraju insolvencijski postupci da se međusobno koordiniraju i napravi plan. To bi bio puno bolji put. Zbog neznanja u Vladi smo došli da nam Europska komisija dijeli packe. Imamo ljude koji to mogu odraditi. Problem Vlade je što ne uključuje ljude koji su znali odraditi posao. Odgovornost vlade se prebacuje na Pravni fakultet koji ni na koji način nije kontaktiran”, rekla je.

Naglasila je kako bi bilo važno znati tko je sudjelovao u izradi lex Agrokora.

”Bilo bi važno znati imena i prezimena tih ljudi. U obrazloženju tog zakona, koje uopće nije obrazloženje, ni u jednom trenutku se ne spominju međunarodni aspekti. Ta nagodba ako i bude sklopljena neće obuhvatiti imovinu izvan Hrvatske”, kazala je.

To je jedan postupak u kojem se uopće ne zna tko će se utvrđivati tražbine vjerovnika. To ja nigdje nisam vidjela u svijetu. Da moja vlada nema potrebe pitati da im pomognem… Samo bih željela da smo moje znanje iskoristili i da ničija prava ne povrijedimo”, rekla je Garašić.

Upitana hoće li se mali dobavljači uopće moći naplatiti kazala je kako će se to vidjeti kada glasuje većina vjerovnika.

”Problem je što mi ne znamo koja većina. To je takav jedan pravni kaos. Oni nisu uopće svjesni što su unutra napisali”, kazala je.

Smatra kako na ovaj zakon mora reagrirati i Ustavni sud.

”Sačuvaj bože da taj zakon ostane. Nadam se da će Ustavni sud reagirati. Ustavni sud mora voditi računa da je iznimna situacija”, kazala je.

Facebook Komentari