Evo što Plenković kaže na to da se građane ovršuje zbog 15 kuna duga, a zbog Agrokora piše novi zakon

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 75 godina Kliničkog bolničkog centra Zagreb u društvu ministra zdravstva Milana Kujundžića te odgovarao na pitanja novinara, među ostalim i o tome zašto se građane se ovršuje zbog 15 kuna duga, a zbog Agrokora se piše novi zakon.

Upitan je pribojava li se Vlada da bi Europska komisija mogla osujetiti “lex Agrokora” zbog eventualnog narušavanja tržišne utakmice.

“Dok sam bio u Rimu temeljito s Junckerom, dva sata za ručkom smo razgovarali o tome”, kazao je Plenković.

“To je bio jedini moguć način, morali naći adekvatan temelj za takav amandman. Povjerenica za potpore, odnosno njen ured, proučava problem i nadamo se da tu neće biti problema. Ne vidim u tome problem i druge zemlje su imale slične situacije, a u ovome zakonu nema državnih potpora niti će država pokrivati dugove Agrokora”, kazao je Plenković.

Treba li Ivica Todorić kazneno odgovarati zbog poreznog duga, upitan je premijer, zbog potencijalnih 45 mlrd kuna duga.

“Prvo i osnovno – da li postoji kaznena odgovornost, o tome ne odlučuje politika, već DORH, policija i sud. Moja poruka je da je izrazito važno da se tijelima da puna neovisnost. Uloga povjerenika je da dubinski snimi stanje kompanije, pregleda izvješća i knjige, stabilizira u kratkom roku sve što treba, postigne dogovor s bankama i napravi isplate. Računi su odblokirani i u tom smislu smo ostvarili temeljni cilj”, kaže Plenković, dodajući da nije na politici prejudicirati ishod istraga.

Komentirao je i ocjenu Moody’sa, koja je dodatno snižena jučer.

“To je normalno. Rejting agencije promatraju kompanije – ako je ona došla u fazu da država uvodi zakonom izvanrednu upravu onda je ovo refleksna reakcija. Bitno je da će agencije pratiti restrukturiranje i stabilizaciju. Ja sam uvjeren da će biti uspješan, a onda će te ocjene biti optimističnije”, kazao je.

Na pitanje očekuje li dodatna iznenađenja po pitanju stanja u poslovnim knjigama Agrokora, budući da se s relevantnih adresa govori o nepovjerenju u njihova službena izvješća, Plenković odgovara:

“Ne znam. Kak’ da ja znam što je realno u kompaniji? Nit’ sam ja vlasnik, nit’ ste to vi. Ja to ne mogu prejudicirati, niti želim, to je posao izvanrednog povjerenika, a on to ne može verificirati baš u pet minuta”, kaže Plenković.

Zašto se građane ovršuje zbog 15 kuna duga, dok milijarde prolaze?

Građane se ovršuje zbog 15 kuna duga, a zbog Agrokora se piše novi zakon. Plenković je upitan da to komentira.

“Ja moram ponoviti – ako to niste razumjeli, dok sam govorio u Saboru. Ovo je zakon kojim čuvamo stabilnost hrvatskog ekonomskog i financijskog sustava. Ovo nije zakon kojim se štiti bilo koju osobu ili kompaniju. Činjenica je da smo se u 25 godina našli u situaciji da poteškoće ovako velike i značajne kompanije zahtijeva ovakav zakon. Ovo je odgovorna odluka Vlade i većine u Saboru. Potencijalni plimni val pretvaramo u lagani popodnevni maestral, to je bit. Plaćanje poreznih obveza je nužno od strane svih poreznih obveznika. Vidjeli ste i da je Porezna reagirala u roku, na vrijeme, blokirala račune. Tu ne vidim ništa sporno”, kazao je.

Žalac – Dobrović

Komentirao je i pismo koje je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac uputila kolegi Slavenu Dobroviću, o tome kako kasni s dokumentacijom za natječaj, zbog čega prijeti nepovlačenje novca iz europskih fondova.

Plenković tvrdi da je on osobno apelirao na sve ministre i dao im rok za pripremu dokumentacije do Uskrsa, kada se navršava šest mjeseci rada Vlade, što je dovoljno razdoblje da steknu uvid u funkcioniranje njihovih tijela.

“Žalac ima ulogu koordinatorice i apelira prema svima da to učine, kako bi digli apsorpciju i iskoristili 10,7 milijardi eura. Ovo je normalno komuniciranje”, smatra premijer.

Plenković se povodom godišnjice Rebra zahvalio medicinskom osoblju i kazao kako njihov rad u Vladi “posebno cijenimo i nastojat ćemo da se ova ustanova razvija”.

“Na Vladi je da osigura dostupnost zdravstvenih usluga i održivost sustava”, kazao je.

Zdravstvo je dio strukturnih reformi, dug u zdravstvu se stabilizirao u odnosu 2015., tvrdi Plenković, te navodi kako očekuje daljnje smanjivanje duga.

“To nije moguće napraviti preko noći”, kazao je.

S akademikom Željkom Reinerom razgovarali, ravnateljem Čorušićem i ministrom zdravlja, navodi, radi na realizaciji Faze III Rebra.

Klinički bolnički centar Zagreb, popularno „Rebro“, osnovan je 1942. godine. Danas je, s 29 klinika, gotovo 2.000 bolesničkih postelja, sa približno 5.500 zaposlenih, blizu milijun i pol pacijenata godišnje i prosječno 50.000 operacija svake godine, najveća bolnica u Hrvatskoj te nosi status Središnje nacionalne bolnice.

“Rebro“ pruža širok raspon zdravstvenih usluga, od temeljne zdravstvene skrbi do visoko sofisticiranih medicinskih postupaka.

Usporedno s liječenjem i rehabilitacijom pacijenata iz cijele Hrvatske i inozemstva, te prevencijom bolesti, u Kliničkom bolničkom centru odvijaju se istraživački, znanstveni i edukacijski procesi, kao i kontinuirano stručno usavršavanje medicinskog osoblja na svim razinama, što ga čini i najvećom bazom kliničke nastave Medicinskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta te Zdravstvenoga veleučilišta u Zagrebu, piše N1.

Facebook Komentari