Martina Dalić: Kriza u Agrokoru pokazala je da je tvrtka poslovanje temeljila na nedopustivo dugim rokovima plaćanja

Izvor: N1

Ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je medijima da će ovog tjedna biti izvršena tranša od 150 milijuna eura, koju će banke dati Agrokoru kako bi se djelovalo na krizu likvidnosti, normalizaciju rokova plaćanja i isplatu plaća.

Nije htjela govoriti o novom kreditu, nakon ovoga.

“Banke su spremne podržati Agrokor u iznosu od 150 milijuna eura, kako bismo osim deblokade normalizirali rokove plaćanja za male proizvođače”, kazala je. Sad je najvažnije osigurati sredstva za ovaj tjedan i normalizaciju svih plaćanja koja su žurna – radnici, dobavljači i doprinos normalizaciji kompanije. Nakon deblokade tekući prihodi su dostupni za neplaćene obveze, a povjerenik će ocijeniti situaciju te započeti restrukturiranja i transformacije”, kazala je.

Upitana je i o odlasku Antonia Alvareza III.

“Zakon predviđa da je izbor savjetnika posao Ramljaka. Tvrta Alvarez&Marsal koja je prisutna u javnosti i kompaniji jedna je od najznačajnijih na svijetu, ali to je pitanje za g. Ramljaka”, navela je. Sva prava i obveze povjerenika su njegova stvar, dodala je, a bitno je da se u značajnoj mjeri poveća transparentnost kompanije i njenog komunikaciranja.

Odbila je komentirati napise da su pojedine kompanije unutar Agrokora već promijenile vlasnika dionica, odnosno da je već krenula rasprodaja.

“Pozivam sve sudionike u procesu i one koji puno govore, da se, kao što je kazao premijer, smiri lopta i da se odluke i komentari ne donose temeljem glasina. Puno se govorilo, a glasni su bili oni koji nisu imali informacije ili su htjeli promovirati svoje partikularne interese. Ovo je ozbiljan poslovni proces”, kazala je te je oporbu pozivala na odgovornost.

Na pitanje kako komentira primjedbe da iza Ante Ramljaka stoji Borislav Škegro, bivši ministar financija iz HDZ-a, navodi da je izbor Ramljaka temeljen na njegovim profesionalnim referencama i iskustvu, znanju u poslovima koji zahtijevaju koordinaciju velik broj ljudi u složenim financijskim sustavima.

Proces restrukturiranja će normalizirati rokove plaćanja u cijelom sustavu, navela je također.

“Kriza u Agrokoru pokazala je da je tvrtka poslovanje temeljila na nedopustivo dugim rokovima plaćanja, što je proizvodilo ovisnost o kompaniji… Bit će to prilika za novu stranicu u hrvatskom gospodarstvu”, navela je također, navodeći da će se okončati nedopustivo dugi rokovi plaćanja i da će se dati prilika za novi razvojni ciklus.

Facebook Komentari