Još jedna pobjeda Aleksića i Udruge Franak: Vujčić je bio u sukobu interesa, banke su mu plaćale, pa on mora platiti kaznu

Izvor: Dražen Prša

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, a kaznu je zaradio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je guvernera HNB-a Borisa Vujčića kaznom od 5.000 kuna zbog putovanja na privatnu konferenciju UniCredit banke, vlasnika Zagrebačke banke, u austrijskom Kitzbuehelu, gdje mu je troškove djelomično podmirio organizator, odlučilo je Povjerenstvo na sjednici u utorak, javlja naša reporterka Anka Bilić Keserović.

Vujčiću će biti obustavljen dio mjesečne neto plaće u iznosu od 5.000 kuna u dva obroka.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Vujčić prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog primanja nedopuštenog dara time što mu je privatna banka koju bi trebao nadzirati platila troškove puta i smještaja na privatnoj konferenciji u Austriji 2013., 2014. i 2015. i je li na konferenciji prošle godine propustio ‘unaprijed ukloniti mogućnost da mu troškove podmiri treća osoba’.

Vujčiću je 2013. i 2014. organizator platio put i smještaj, 2015. samo put, a HNB je platio smještaj, dok je 2016. godine HNB naknadno podmirio troškove.

Prijava protiv guvernera je podnesena Povjerenstvu početkom prošle godine zbog toga što je sudjelovao na privatnoj konferenciji UniCredit banka, vlasnika Zagrebačke banke, u austrijskom Kitzbuehelu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

S obzirom na ovlasti HNB-a, u prijavi se navodi da Vujčićevo sudjelovanje na toj konferenciji predstavlja sukob interesa jer on, između ostalog, ne može nepristrano obavljati svoju dužnost ako odlazi na privatnu konferenciju jedne poslovne banke koju bi kao dužnosnik morao nadzirati, a spornim je smatrano i plaćanje troškova Vujčićevog sudjelovanja na konferenciji.

Odlučeno je i da se protiv bivše predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec pokrene postupak jer je primala šest mjeseci dužnosničku plaću po prestanku dužnosti, a mogla je samo dvije i čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

Što se tiče odluke u predmetu HNS-ove saborske zastupnice i bivše šefice diplomacije Vesne Pusić, Povjerenstvo joj nije odredilo kaznu, ali je utvrdilo da je povrijeđeno načelo djelovanja, odnosno da je propustila očuvati nepristranost prilikom ispitivanja Željka Olujića na saborskom odboru kao kandidata za suca Ustavnog suda.

Protiv bivšega ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegove zamjenice Ane Lederer teministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića postupak se ne pokreće, javlja N1.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Pokreće se postupak protiv Borisa Vujčića, guvernera HNB-a

Facebook Komentari