U zagrebačku Kliniku F. Mihaljević stiglo na desetke zaraženih bolešću mišje groznice

Piše: Dražen Prša

Iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević stiže obavijest koja bi mogla zabrinuti sve one koji su ovaj lijepi vikend odlučili provesti na Sljemenu.
Naime, bolnica je zaprimila na desetke pacijenata sa sumnjom na mišju groznicu.

“Svakako preporučamo izbjegavati Sljeme neko vrijeme zbog opasnosti od zaraze hemoragijskom groznicom s bubrežnim sindromom, poznatijom kao “mišja groznica”. Pacijenti koji su boravili u prirodi došli su na Hitan prijem s visokom temperaturom i odmah su upućeni na vađenje krvi sa sumnjom na mišju groznicu”, rekli su s Hitnog prijema Klinike.

Mišja groznica počinje temperaturom koja obično traje do tjedan dana, a karakterizira je iznimno visoka temperatura s drhtavicom. Pojavljuju se i prolazne smetnje vida i crvenilo kože.

Hipotenzivna faza u prosjeku traje jedan do dva dana, a pritom je vidljiv znatan pad krvnog tlaka i znakovi zatajivanja bubrega.

Početkom drugog tjedna bolesti nastupa oligurijska faza obilježena krvarenjem i jakim bolima u čitavom tijelu, kao i normalizacijom tjelesne temperature.

Većina pacijenata zarazila se na Medvednici ili njezinom širem okruženju. Moguće je da se nekoliko slučajeva zarazilo u okolici Siska i Ivanić Grada.

Facebook Komentari