Radimir Čačić imenovao je još 2012. godine Antu Ramljaka na odgovorna mjesta, evo što danas kaže o njemu

Imenovanje Ante Ramljaka povjerenikom za Agrokor u N1 studiju uživo komentirao je nekadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Upravo je Radimir Čačić 2012. godine imenovao Ramljaka u upravu CEI-a (Centra za energetiku i investicije) te u Nadzorni odbor HEP-a.

“Ono što mislim da je jako važno za svakog tko preuzima neke odgovorne funkcije u državi ili tvrtkama, u bilo kojim sustavima, je odabir suradnika. Treba za određene ciljeve tražiti ono što na tržištu možete dobiti najkvalitetnije. Ono što sam ja formirao, CEI, za praćenje ključnog hrvatskog sektora, koji sad nažalost opet prestaje biti centralna poruka hrvatskog razvoja, za to sam tražio čovjeka koji u tome ima iskustvo. S obzirom da sam Ramljaka poznavao još iz vremena Varaždinske banke krajem 90-ih pozvao sam ga za savjetnika s osobnom idejom da kad formiram Centar da ga postavim za člana. Na tragu iste ideje i u HEP”, rekao je Čačić koji je zadovoljan poslom koji je Ramljak tada obavio te dodao da se radi o “ugodnom, socijalno intelignetnom čovjeku koji ima i veliko međunarodnom iskustvu”.

Ipak, Čačić tvrdi da sam Ramljak neće biti dovoljan jer je riječ o ogromnom sustavu i da ne postoji osoba koja poznaje sve segmente. Zato je, naglašava Čačić, bitno u ekipi imati prave ljudi.

Kao svoje prioritete Ramljak je istaknuo isplatu plaća do Uskrsa pa rješavanje pitanja dobavljača. U isplatu plaća Čačić ne sumnja, no kad su u pitanju dobavljači stvari su drugačije.

“S obzirom da su danas deblokirane tvrtke, da nitko ne može naplatu potraživanja ni tražiti ni realizirati, kako prihodi bez, obzira što su smanjeni, ipak kontinuirano stižu, plaće će biti prije Usksra. Ne sumnjam da će prioriteti, a to je uloga države, biti da se zaštite mali dobavljači i o tome ovdje treba voditi posebno računa. Mali dobavljači kad padnu, oni se više ne mogu oživjeti”, priča Čačić te nastavlja:

“Zakon jasno kaže da su u prioritetu da se naplate radnici, nakon toga idu nova sredstva banaka, Zakon ne regulira pitanje dobovljača. O tome će se morati donijeti odluke. U tom smislu je uloga Vlade i povjerenika važna. Na tragu toga što je rekao Ramljak mora se poslati jasna poruka da će mali dobavljači biti zaštićeni, posebno u novim isporukama. Kad govorimo o velikima, e onda će se morati obaviti razgovori unazad jer tu ima svačega. Agrokor je plaćao u šest, devet mjeseci, kompenzirao… Cijene su, ne danas, godinama su takve i prošle i pretprošle je dug bio 16 milijardi, to je kontinuitet. Dobavljači su to uključivali u cijenu, one su bile za toliko više. Sad će se ta priča morati staviti na realnost i ne sumnjam da će dio dobavljača, naročito velikih, preuzeti dio tereta kroz bitnu prolongaciju povrata”, naglašava Čačić.

Ni Vlada ni Ramljak ne mogu sami ovo riješiti

Što sada sa standstill aranžmanom? Čačić tvrdi – ništa jer on već postoji u samom lex Agrokoru.

“Sve je zamrznuto. Zakon je u tom smislu sveobuhvatniji, ali naravno da razgovori, pregovori i nagodbe tu odlučuju na kraju, što će uključiti i otpis dijela potraživanja banaka.”

U cijelom slučaju Čačić je pohvalio i Hrvatsku narodnu banku.

“Rijetko se može pohvaliti HNB, ali za razliku od slučaja s kreditima u švicarskim francima i sličnim slučajevima, HNB je ovdje prepoznao opasnosti, upozorio i limitirao rizike našeg bankarstva i to još prije četiri godine”, kazao je Čačić.

“Nemojmo stavljati teret na Ramljaka. Na Vladu da jer je ona preuzela odgovornost. Sve one klasične priče opozicije “što bi bilo kad bi bilo, moglo je bolje”.. Za to ja nemam želudac slušati. Svi oni koji nikad ništa napravili nisu… Ramljak ne može sam riješiti situaciju ni da je apsolutni genije. To moraju rješavati timovi, zato je važno uočiti da on ima pravo na dva zamjenika. Samo ne daj bože da Vlada pomisli da to ona može riješiti. Ni Vlada ni Ramljak.

Facebook Komentari