Plenkovićev odgovor MOST-u: U ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe

Vlada je preuzela odgovornost u ovom specifičnom trenutku. Gospodin Ante Ramljak je čovjek s velikim iskustvom i uživa naše povjerenje. Vjerujem da će svoj posao, temeljem kvalifikacija koje ima obaviti na najbolj mogući način”, izjavio je premijer Andrej Plenković gostujući u Dnevniku HTV-a.

“Svi su sjesni da se poslovanje treba spasiti. Ključno je da su svi dobavljači stali uz strukturirani proces izlaska iz krize. Isto je i sa 6 banaka, koje žele da ovaj proces uspije – 150 mil. eura doći će ovoga tjedna, što će omogućiti isplatu plaća i dobavljača. Trenutak povjerenja koji smo kreirali donošenjam Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja – okupio je sve dionike, jer jedino tako možemo izaći iz ove krize”, dodao je premijer.

Premijer je naglasio kako je izbjegnut katastrofalan ishod kakav se činio izglednim zadnjih dana – smirenim porukama u proteklih 6-8 tjedana osigurali smo vrijeme za zakon. Oni koji su glasali za njega osigurali su stabilnost. “Standstill znači moratorij da plaća obaveze i standard je kod ovakvih slučajeva. Banke su obećale 150 milijuna eura, a zakon statusom najstarije tražbine štiti njihova nova sredstva. U prvoj fazi konsolidacije to će biti dovoljno. Slijedi proces restrukturiranja za što će biti potrebna nova sredstva”, kazao je premijer.

Govoreći o ulozi Antonia Alvareza III. Plenković je kazao kako se rad o predstavniku važne savjetničke kuće. “Ramljak će razgovarati s njim te vidjeti hoće li se nastaviti suradnja”, dodao je. Naglasio je kako će se “pravo restrukturiranje Agrokora gotovo sigurno izvesti s nekim od svjetski najvećih eksperata”.

Za ministra financija Zdravka Marića premijer je rekao kako jako dobro radi svoj posao. “Kvalitetan je političar i ministar. Dobro je obavio posao na poreznoj reformi u kontekstu stabilizacije hrvatskih makroekonomskih aspekata. Nije počeo karijeru u Agrokoru nego je radio na sebi i puno prije”, rekao je nabrajajući poziotivne učinke Marićevog rada.

Komentirajući kaznene prijave koje su vezano za krizu u Agrokoru podnijeli Božo Petrov i Miro Bulj Plenković je kazao kako je Most u cijelosti stao iza zakona i izbora Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika.

“Imaju pravo iznositi stavove, ali ja kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade”, rekao je te dodao kako “postoje institucije koje se tim temama bave po službenoj dužnosti”.

Mostovi ministri najavili su na sjednici Vlade da će se utvrđivati odgovornost za slom Agrokora

Facebook Komentari