Plenković, Martina Dalić i Tolušić predstavili Antu Ramljaka: S dobavljačima i bankama pokušat ćemo sve da omogućimo isplatu plaća do Uskrsa

Premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Vlade na kojoj je izvanrednim povjerenikom za Agrokor imenovan Ante Ramljak obratio medijima i javnosti.

“Drago mi je da mogu nakon ove sjednice Vlade predstaviti gospodina Ramljaka kao iskusnog čovjeka koji je većinu svog poslovnog života proveo u gospodarstvu. Ima iskustva u jednom okviru državne uprave što će mu sigurno biti korisno. Ova odluka je na putu prema Trgovačkom sudu te tijekom dana očekujemo i njihovu formalnu odluku. Time su se ispunili uvjeti za aktivaciju zakona. Najbitnije je da u ovom tenutku i kroz dijalog s dobavljačima, koordinacijom s bankama i kreditorima na današnjim sastancima precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ovog tjedna. Bitno je da dođe do nove likvidnosti i na taj će se način do Uskrsa osigurati plaće zaposlenicima i omogućiti plaćanje tražbina dobavljačima. “, rekao je Plenković te se zahvalio svim dionicima koji su pokazali odgovornost.

Zahvalio se i onima koji su za Zakon glasali u Saboru, te još jednom pozvao one koje nisu da je pokažu.

“Vjerujem da će se kolege u oporbi postupno osvijestiti i da će biti dionici ovog procesa. Gospodin Ramljak ima potrebne reference i potrebno iskustvo. Kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu koja pozna aktere hrvatskog gospodarstva, koja točno zna tko je tko i kakvi su međusobni odnosi. Osoba koju Vlada postavlja na tu poziciju mora ima institucionalnu memoriju.”

Premijer je dodao kako ovime očekuje i smirivanje situacije u medijima i javnosti. Zahvalio se svojim kolegama, posebno Martini Dalić i Tomislavu Tolušiću.

Na press konferenciji s premijerom je i Ante Ramljak, koji se najprije zahvalio Vladi i premijeru na povjerenju.

“Pred nama je zahtjevan i težak zadatak. Nama je bitka za Agrokora bitka za zaposlenike, dobavljače, vjerovnike… Bitka da se ovo ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske pa i šire regije. Vremena stvarno nemamo puno, malo ga je. Ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušat ću zajedno sa svojim timom već imam osigurati da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo povjerenje. Dobavljača, vjerovnika, banaka i da normaliziramo poslovanje. To je prvi prioritet. Već danas ćemo imati sastanke s dobavljačima i bankama i pokušat ćemo sve da omogućimo isplatu plaća do Uskrsa. Ako to uspijemo, i dobavljačima i radnicima, pogotovo malim OPG-ova, pred nama se onda nalazi duže razdoblje sveobuhvatnog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i biti intenzivno, no vjerujem da nitko nema iluziju da će to biti preko noći. To će idućih 12 mjeseci biti intenzivan posao. Cilj mi je vratiti ozbiljno narušeno povjerenje dobavljača i smiriti situaciju. Kako je rekao premijer, da to bude lagani maestral. Bit ću na raspolaganju, ali vas molim da mi date vremena. Dajte mi vremena ovaj prvi tjedan”, rekao je Ramljak.

Očekuje da će do kraja tjedna od strana banaka biti osigurani prvi iznosi za likvidnost, da se u prvom redu osiguraju plaće i novac dobavljačima koji ga već dugo očekuju.

Plenković je dodao da će danas doći do deblokade računa.

Spominjao se iznas od 150 milijuna eura za početak, hoće li to biti dovoljno?

“Ako taj iznos dogovorimo, vjerujemo da za početak hoće. Zajedno s dnevnom likvidnosti i priljevom novca”, rekao je Ramljak.

Spomenuo je i svoj tim, a što će biti s Antoniom Alvarezom? “Ne bih to komentirao, još je rano. Predstavit ću vam svoj tim.”

Na novinarsko pitanje kolika mu je plaća premijer je novinarki odgovorio da “nije čitala zakon”.

Ministar Marić danas je glasao za povjerenika, znači li to da da Plenković računa na njega i dalje u priči oko Agrokora?

“Ja na njega računam od momenta kad sam tražio da bude ministar financija. Bit će uključen u sva relevantna pitanja”, odgovorio je premijer.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao je da mislim blokirati da novac Agrokora izlazi iz Srbije.

“Nikakva ograničavanja prava vlasništva hrvatskih kompanija koje postoje u Hrvatskoj ne može biti”, tvrdi Plenković.

Prioriteti su sada plaće i dobavljači, no koje su Ramljakove ideje za budućnost Agrokora?

“Kad uđete u proces resturkturiranja morate voditi računa o tome koji su prije svega ciljevi. Agrokor je bila jedna megakompanija, toliko velika da s ovakvim lošim procjenama može ugroziti sustav. Zato je i donesen ovaj Zakon. Budućnost kompanije vidim u tome da ćemo morati sjesti s kreditorima, vjerovnicima, dogovoriti se i vjerojatno će se kompanija u budućem razdoblju morati restrukturirati na način da će doći do promjene vlasničke strukture i svega što s time ide”, kazao je Ramljak.

Facebook Komentari