Nesreća na vojnoj vježbi: Meta koju na sajli vuče borbeni zrakoplov pala na kuću

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a izvijestila je javnost kako je vojska u sklopu međunarodne vojne vježbe oštetila kuću u Ližnjanu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, u ponedjeljak, 10. travnja 2017., oko 10.45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku ‘zemlja -zrak’, koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG 21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće.

Naime, pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je izbjegavajući naseljena mjesta krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati, došlo je do pucanja nosive sajle i meta je uslijed djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan na privatnu kuću te prouzročila manju materijalnu štetu.

Inače, težina mete iznosi oko 5 kg, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.

Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja.”

Facebook Komentari