Ministrica Obuljen smijenila Hasanbegovićeva vijeća: Šest vijeća prestaje s radom

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela je odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća, potvrđeno je tportalu u Ministarstvu kulture, što znači da s djelovanjem prestaje šest vijeća čiji je sastav potvrdio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srpnju 2016.

Kulturna vijeća osnivaju se pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaga­nja ci­ljeva kulturne politike i mjera za ­njezino provođe­nje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna. Pri Ministarstvu je tako sedam vijeća a članove je potvrdio prošli ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Dolaskom na njegovo mjesto, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ostavila je članove vijeća iz prošlog ministarstva te je prihvaćala njihove savjete prilikom raspodjele proračunskog novca, a što je u konačnici rezultiralo s nekoliko oštrih kritika u javnosti.

Iz Ministarstva kulture navode da je odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća ministar kulture Hasanbegović donio je 4. srpnja 2016. godine, nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini 16. lipnja.

“Podsjećamo da je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade. Nadalje, propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti”, poručili su iz Ministarva kulture za tportal.

U tom smislu smatraju da je tada bilo potrebno imenovati članove kulturnih vijeća kako bi se nesmetano, u zadanim rokovima, mogli valorizirati programi i na vrijeme donijeti odluke o financiranju.

Facebook Komentari