McCain je izrazio zabrinutost zbog ruskog ponašanja i pokušaja da se sruši vlada u državi koja je susjed Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je s američkim senatorom Johnom McCainom razgovarao o očuvanju i održanju mira i stabilnosti u regiji, bilateralnim odnosima i važnim pitanjima u svijetu.

On je rekao da je upoznao McCaina o pitanjima ne uvijek jednostavne, kompleksne situacije u regiji, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog s Albancima. Prema Vučićevim riječima, razgovarali su i o europskom putu Srbije i podršci SAD-a na tom putu.

Nakon razgovora s američkim senatorom Vučić je rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi pripadati nijednom vojnom savezu. Odgovarajući na pitanje je li američki senator tražio od Beograda da prizna neovisnost Kosova i Metohije i uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da je s McCainom razgovarao “iskreno i otvoreno”, ali da nijedno od tih pitanja nije “tako pokretano”.

“Ja sam rekao da želimo vojnu neutralnost. Imamo partnersku suradnju s NATO-om, provodimo vježbe i s Rusima i s Amerikancima. Želimo dobre veze s Rusijom ali se strateški nalazimo na europskom putu. To je naša stvarna politika, zato je Srbija pouzdan partner i zato nas poštuju u Moskvi, Washingtonu, Bruxellesu”, kazao je Vučić.

“Senator McCain je pokazao izuzetno poštovanje prema Srbiji kao što je i naša obveza velesili kao što je SAD, pokazati poštovanje”, kazao je Vučić.

Dodao je da je bilo riječi i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svijetu.

Američki senator rekao je da je podrška SAD Europi, koja je cjelovita i mirna, “čelično snažna” i da se nada suradnji sa Srbijom u ubrzanju njezina napredovanja k euroatlantskoj zajednici. McCain se zalaže za suradnju koja će omogućiti uključenje Srbije u europsku zajednicu koja je “sila pomirenja” u regiji.

McCain je dodao da vjeruje da su svi koji su dio građanskog sektora saveznici na europskom putu Srbije i da se i njihovi glasovi trebaju čuti.

Američki senator je zahvalio Srbiji na doprinosu u borbi protiv Islamske države.

McCain je izrazio zabrinutost zbog ruskog ponašanja i pokušaja da se sruši vlada u državi koja je susjed Srbije kao i u vezi sa Sirijom.

Facebook Komentari