Ante Ramljak stigao na novo radno mjesto: Mijenjam cijelu upravu Agrokora, ne trebaju dolaziti na posao

Piše: Dražen Prša

U svega nekoliko sati nakon što je imenovan posebnim Vladinim povjerenikom za Agrokor, Ante Ramljak se sastao s dobavljačima posrnulog koncerna, ali i bankarima od kojih se očekuje financijska injekcija.

Kako je nakon sastanka s Koordinacijom odbora banaka kreditora Agrokora izjavio premijer Andrej Plenković, predstavnici banaka vjerovnika podržavaju zakonski i institucionalni okvir za Agrokor te će osigurati prvu tranšu likvidnosti, do 150 milijuna eura.

Tek nakon tog sastanka Ramljak se mogao zaputiti prema svom novom radnom mjestu u Ciboninom tornju.

Potvrdio je prije toga kako će promijeniti cijelu Upravu Agrokora. Pritom je na pitanje hoće li oni ostati na svojim radnim mjestima odgovorio: “Sigurno ćemo biti u kontaktu, ali neće biti potrebno da dolaze na posao”.

Na konferenciji za novinare odmah nakon imenovanja nije želio odgovoriti na pitanje o mogućoj suradnji s Antonijem Alvarezom kojeg je Sberbanka angažirala kao direktora za restrukturiranje Agrokora.

“Ne bih to komentirao, još je rano. Predstavit ću vam svoj tim”, rekao je tom prigodom.

Kako javlja N1, Antonio Alvarez III. ima želju dočekati Vladinog povjerenika za Agrokor i uručiti mu dokumentaciju o poslovanju koncerna, koju je prikupio njegov tim. Napravili su mnoštvo analiza sa sugestijama što treba napraviti i to planiraju dati Ramljaku na raspolaganje.

Kako Ramljak ima pravo odabrati savjetnika za restrukturiranje, a banke na tom mjestu žele Alvareza, moguće je da je i to razlog njegova dočekivanja Vladinog povjerenika.

Obraćanje medijima u Agrokoru

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak i ministrica Martina Dalić obratili su se medijima nakon sastanka u Agrokoru.

“Moje prisustvo podrška je izvanrednom povjereniku i upravi za koju vjerujemo da će stabilizirati poslovanje Agrokora i svih njegovih uprava. Dosadašnja uprava izvijestila je povjerenika o svim poslovima i vjerujemo da su se stekli uvjeti da izvanredni povjerenik počne obavljati svoj posao u skladu sa zakonom. Računi Agrokora su po sili zakoga deblokirani, na sastancima Vlade i dobavljača dogovoreno je da će dobavljači nastaviti isporuku prema konzumu, a banke su izdale sredstva u znosu do 150 milijuna eura. Ono što je cilj svih današnjih aktivnosti jest da se tijekom ovoga tjedna stabiliziraju sva plaćanja, da se posebno prema malim dobavljačima i u ovom preduskršnjem tjednu osiguramo da police Konzuma budu pune i da sustav Agrokora zajedno sa svojim zaposlenicima i dobavljačima može približiti i vratiti u normalnu razinu poslovanja”, rekla je Dalić.

Nakon nje govorio je i Vladin izvanredni povjerenik, Ramljak. “Današnja primopredaja je prošla u jednom izuzetno poslovnom ozračju razgovora oko prioriteta za kompaniju. I od današnjeg trenutka ja sam preuzeo vođenje ove kompanije. Moj prioritet je od ovog trenutka da pokušam dogovoriti sve ove detalje oko financiranja s bankama za tekuću likvidnost i to je prvi sastanak koji ću imati tu u ovoj zgradi. To je do praznika moj fokus i jedini prioritet, da se osiguraju plaće radnicima Agrokora i da se isplati dio potraživanja dobavljača prema ovoj kompaniji, rekao je Ramljak.

Dotaknuo se i uloge Antonija Alvareza Trećega. “Uloga Antonija Alvareza će biti da će imati priliku u kratkom procesu dati svoju ponudu za restrukturiranje i sa svojom konkurencijom i nakon toga ćemo odabrati koji je najbolji. On može biti savjetnik za restrukturiranje, ali i ne mora, kazao je Ramljak.

Facebook Komentari