Ambiciozan plan: Posao za 110 tisuća mladih Hrvata, Vlada ulaže 1,3 milijarde kn

Piše: Dažen Prša

Vladin Plan implementacije Garancije za mlade planira zapošljavanje 110 tisuća mladih u ovoj godini.

Država se obvezuje da će svakom od oko 110.000 mladih koji se ne školuju, a mlađi su od 25 godina, osigurati “kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja”. Stoji to u Vladinom Planu implementacije Garancije za mlade za ovu godinu.

U zapošljavanje mladih država će u iduće dvije godine uložiti oko 1,3 milijarde kuna, a mahom računaju na novac iz europske Garancije za mlade.

Posebno će na pažnji dobiti osobe koje ne rade, a nisu u sustavu obrazovanja, a kojih je prema podacima iz 2015. oko 146 tisuća. Najveći problem među njima su 42 tisuće osoba koje su u potpunosti neaktivne i za njih će država preko Zavoda za zapošljavanje stvoriti svoj sustav praćenja.

S tim sustavom država želi otkriti u kojem trenutku i na kojoj razini obrazovanja mladi “ispadaju iz sustava” te će tome prilagoditi svoje programe. Prvi rezultati se očekuju do ljeta.

Od 730 tisuća mladih u dobi od 15 do 29 godina 48 posto ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a 52 posto na određeno. Tvrtke su lani koristile fiskalne olakšice za 57 tisuća radnika, no pokazalo se da ih je samo 7102 novozaposleno, a 50-ak tisuća ostalih “prešlo” je s jednog ugovora na drugi.

Za 23 tisuće nezaposlenih mladih Vlada ove godine planira ponuditi stručno osposobljavanje za 2620 kuna.

Obrazovanje bi trebalo uključiti 8,5 tisuća mladih, potpore za zapošljavanje oko 6000, a oko 5000 mladih niže obrazovne razine može očekivati poziv za javne radove.

Predviđena je i aktivacija mladih kroz kulturne sadržaje, kao i ponuda mladima koji su odustali od studija da se vrate na fakultete, što bi državu kroz četiri godine stajalo 53 milijuna kuna, .

Facebook Komentari