Aleksić objavio adrese MOST-a i HDZ-a na koje možete pisati ako želite da prođe jedan bitan zakon

Zastupnik Snage Goran Aleksić napisao je na svom fb-u kako stoje stvari oko RBA zadruga i dodatno objasnio što bi se dogodilo ako doživimo donošenje zakona kojim bi se svi ugovori sa stranim zadrugama koje nisu imale licencu HNB-a proglasili ništetnim.

MALO O RBA I DRUGIM STRANIM ZADRUGAMA

Moram malo dodatno objasniti što će se dogoditi ako doživimo donošenje zakona kojim bi se svi ugovori sa stranim zadrugama koje nisu imale licencu HNB-a proglasili ništetnim bez obzira kada su ugovoreni, ukoliko su ugovoreni u Republici Hrvatskoj.

To bi značilo sljedeće:

1. Svatko tko je takav ugovor ugovorio u RH, mogao bi sudski dokazati da je ugovor ništetan na temelju zakona.

2. Ako bi se sudski utvrdila ništetnost ugovora, to bi značilo da svatko svakome mora vratiti što je primio od druge strane odnosno da dužnik mora vratiti ukupan iznos kredita koji je primio, a zadruga mora vratiti ukupan iznos rata koji je primila od dužnika. Drugim riječima, prebilo bi se jedno s drugim, a ostatak bi morao platiti onaj tko je još ostao dužan. Valja naglasiti da, ukoliko se drugačije ne propiše, vjerojatno bi se to moralo uplatiti u roku od 15 dana. Nastojat ću da se propiše da rok za vraćanje ostatka duga bude 60 dana – radi mogućnosti da se po potrebi digne novi kredit za vraćanje ostatka duga.

3. Tužbu za ništetnost takvoga ugovora bi mogla podići i zadruga i dužnik.

Moje mišljenje jest da bi u slučaju donošenja zakona najbolje za dužnike bilo da se pozivanjem na zakon pokušaju vansudski dogovoriti sa zadrugom o rješenju problema, i to na način da zadruga ugovori novi ugovor kojim bi se utvrdile činjenice na temelju zakona, pa bi onaj tko je ostao dužan vratio ostatak duga, ali bi se dužniku omogućilo da ostatak duga otplati u ratama u skladu sa svojom kreditnom sposobnošću. Oni dužnici koji su financijski dovoljno jaki da izdrže vraćanje duga, ako bi oni ostali dužni, mogu slobodno i tužiti, ali vansudska nagodba je moguća u tome slučaju za sve subjekte kojima to odgovara. Uostalom, i ja sam prije podizanja tužbe za CHF kredit ponudio banci vansudsko rješenje problema – ali banka na to nije pristala.

Što se tiče pravnih osoba, one nisu obuhvaćene zakonom koji je pripremila Udruga Franak, ali će se i one moći na sudu pozivati na rješenje za potrošače fizičke osobe, i to će im svakako biti jak argument za sudsko proglašenje ništetnosti takva ugovora o kreditu.

Međutim – sve to ovisi prije svega o HDZ-u koji mora odlučiti hoće li podržati takvo zakonsko rješenje.

Savjetujem svima kojih se to tiče da pišu na saborsku adresu Kluba HDZ-a klubhdz@sabor.hr te Kluba MOST-a klubmost@sabor.hr i traže da se predloženi zakon o RBA i drugim stranim zadrugama koji je predložio zastupnik Aleksić, uputi u zakonsku proceduru.

Vi kojih se to tiče, dijelite ovu objavu na svojim stranicama i pišite klubovima zastupnika, jer morate se i sami aktivirati, ako želite rezultat…, napisao je Aleksić.

Facebook Komentari