Vučića zabrinula izjava da na Kosovu neće biti nijednog Srbina ako francuski sud izruči Ramusha Haradinaja

Srbijanski premijer, a uskoro predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić smatra da je dijalog u okviru bruxelleskih pregovora rješenje za povišene tenzije zbog slučaja Ramusha Haradinaja.

Njega je zabrinula izjava zastupnika Skupštine Kosova Dauta Haradinaja, brata čelnika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, da na Kosovu neće biti nijednog Srbina ukoliko Francuska izruči Ramuša Haradinaja Srbiji temeljem optužnice za ratne zločine.

Srbijanski čelnik misli da jedna tjeralica i to za najteže kazneno djelo ne smije biti prijetnja opstanku cijelog jednog naroda.

Daut Haradinaj nije naivan čovjek. Te prijetnje nisu nimalo naivne, rekao je Vučić nakon što je primio djecu s Kosova, prenosi RTS.

Vučić je zaključio da prijetnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu kao i da se Srbi na Kosovu u ovom trenutku mogu osjećati sigurno.

Želim izbjeći svaki incident koji eventualno može dovesti do katastrofe, rekao je Vučić.

Daut Haradinaj izjavio je ranije da bi, ukoliko francuski sud pogriješi i izruči njegovog brata Ramusha, moglo doći do rata na Kosovu i da bi Kosovo moglo ostati bez ijednog Srbina.

Žalbeni sud u Colmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka sljedeće ročište, 27. travnja, na kojem sud treba donijeti odluku o zahtjevu Srbije za njegovim izručenjem.

Ramush Haradinaj optužen je za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. Uhićen je 4. siječnja na francuskom dijelu zračne luke u Baselu, po Interpolovoj tjeralici Srbije, a tjedan dana kasnije francuski sud pustio ga je na uvjetnu slobodu.

Facebook Komentari