Roditelji protiv obaveznog cijepljenja djece: “Pedijatri zašto šutite o nuspojavama?”

U nedjelju na Trgu Francuske Republike u Zagrebu održan je mirni prosvjed za slobodu izbora cijepljenja u organizaciji Građanske inicijative „Za slobodu izbora“ koja se protivi izmjenama Zakona o pravima pacijenata.

Na prosvjedu se okupilo oko 200 ljudi, mahom roditelja s djecom. Ovo su neke od poruka koje su se mogle čuti na prosvjedu:

„Necijepljena djeca ničim ne ugrožavaju cijepljenu“, „Prisilno cijepljenje je fašizam“, „STOP eksperimentima na djeci“ i „Želim potpune i točne informacije“.

Roditelji zahtijevaju da im Ministarstvo zdravlja, Vlada i Sabor prepuste odluku o cijepljenju te da sva djeca dobiju pravo upisa u vrtiće neovisno o cijepljenju.

Cijepljenje je već neko vrijeme goruća tema u Hrvatskoj. Dok liječnici konstantno pozivaju na cijepljenje, sve je više roditelja koji svoju djecu odbijaju cijepiti.

Kako bi javnost upoznala sve negativne strane cjepiva, a roditelji izborili slobodu odlučivanja o tome hoće li ili neće svoje najmlađe cijepiti, održan je prosvjed koji se održava u Zagrebu i Splitu.

S porukama “Pedijatri zašto šutite o nuspojavama”, “Mama i tata odlučuju”, te izjavama stručnjaka koji konstantno upozoravaju na moguće teške nuspojave mi nedovoljnu istraženost cjepiva, roditelji su izrazili svoje protivljenje represiji i pritiscima koje proživljavaju roditelji koji ne žele na sebe preuzeti odgovornost za nuspojave o kojima se još uvijek šuti.

“Bez ispunjenja najosnovnijih pretpostavki propisanih zakonima Republike Hrvatske za pristupanje cijepljenju, informirani pristanak i utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepiva prije cijepljenja, odgovorni roditelji u Hrvatskoj nisu u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta.” , ističu ovi roditelji.

Facebook Komentari