Krvavi napadi na kršćane u Egiptu, Islamska država je preuzela odgovornost za oba napada na koptske crkve

„Islamska država“ je preuzela odgovornost za oba napada na koptske crkve i kršćane u Egiptu. U njima je život izgubilo najmanje 30 osoba, dok je oko 100 ozlijeđeno.

„Komandosi Islamske države su izveli napade na obje crkve u Tanti i Alexandriji”, priopćila je agencija Amak, koja je na glasu kao agencija koja širi propagandu IS-a.
Prvi napad se dogodio tijekom Svete mise na Cvjetnicu u gradu Tanta. U tom napadu je ubijeno najmanje 25 ljudi, a više od 70 je ozlijeđeno.

Lokalni mediji navode da je eksploziv bio postavljen ispod jedne stolice u crkvi gdje je bio okupljen veliki broj vjernika. Državna televizija u Egiptu navodi da je ovo najveća kršćanska crkva u regiji.

Nakon tog napada detonirana je eksplozivna naprava u lučkom gradu Alexandriji ispred jedne koptske crkve. Prema navodima državnih službi u ovom napadu je život izgubilo najmanje šest osoba, dok ih je oko 33 povrijeđeno. List „Al-Ahram” blizak vlastima navodi da je napad izveo bombaš-samoubojica.
Napadi uoči Uskrsa i Papine posjete

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi je sazvao sjednicu Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, Ahmed Abu Seid, rekao je da su ovo napadi protiv svih Egipćana. „Egipat je ponovo pogođen terorizmom, ovaj put na Cvjetnu nedjelju”,rekao je on.

Napad se dogodio sedam dana uoči najvećeg kršćanskog blagdan Uskrsa, te nekoliko tjedana prije planirane posjete pape Franje Egiptu. Papa, čija je posjeta Kairu planirana za kraj travnja, izrazio je sućut Koptima i egipatskom narodu.

Njemačka vlada je također uputila izraze sućuti. Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel je priopćio da je Angela Merkel izrazila sućut egipatskom predsjedniku Al-Sisiju, piše dw.de.

Facebook Komentari