Bivši djelatnik Vindije objasnio kako je ta tvrtka pljačkala državu i podmićivala koga treba

Rajko Dondur, nekadašnji djelatnik Vindije, govorio je o kriminalu u toj tvrtki.

Govorio je o pretvorbi tj. o ulasku Koke u Vindiju. Rekao je kako je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kovertu sa 20 tisuća maraka. U to vrijeme ravnatelj Fonda za privatizaciju bi je Kovač.

Dondur je rekao i kako je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, rekao je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a 1997., 1998. Kad smo napravili prvi obračun, bio je šok kolika je to obveza za Vinidju – više od dva milijuna kuna i veliki udarac na likvidnost, rekao je Dondur. Pokušali smo iznaći načina da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna, rekao je. To nije radio samoinicijativno, već po nalogu generalnog direktora, kaže.

Kako je Vindija utajivala porez? Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Na taj način Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine, rekao je Dondur.

Varali su i na trošarinama. Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u, rekao je Dondur. Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u 6 mjeseci.
No, tu priča ne staje. Varalo se i reviziji pretvorbe i privatizacije. Sve ovo prijavio je 2014. Uskoku. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će ga kontaktirati. No iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana.

Facebook Komentari