Urin vam može i na prvi pogled pokazati u kakvom ste zdravstvenom stanju, evo na što treba obratiti pozornost

Koliko često mokrimo i kakve je boje urin može nam otkriti mnogo i na prvi pogled.

Koliko vode pijemo i jesmo li dehidrirani ili možda pak pijemo previše? Odgovore na ta pitanja dat će nam jedan pogled u wc školjku.

Uvriježen je stav da bismo trebali piti dvije litre vode na dan, no ta količina može varirati ovisno o mnogim čimbenicima. Ako se bavite tjelovježbom, trebat ćete piti veće količine vode kako ne biste dehidrirali. Ako pijete premalo, pokazat će vam to boja urina.

Ona mora biti boje limunade. To je znak da je vaše tijelo dovoljno hidratizirano. Ako je urin tamniji od spomenute boje, vašem tijelu nedostaje vode i trebali biste piti više tekućine kako ne biste dehidrirali, bez obzira imate li osjećaj žeđi ili ne.

Ako je vaš urin svjetliji od boje limunade, gotovo proziran, znak je to da pijete previše vode. Slobodno reducirajte količinu tekućine koju unosite u organizam. I u ovom slučaju vrijedi ona da “više nije uvijek i bolje”, a tijelo vam daje jasne signale kojima se možete voditi što vam zapravo treba i u kojoj količini, piše Večernji list.

Miris

“Normalan urin, ako ste dovoljno hidratizirani ima vrlo slab miris”, kaže dr. Ojas Shah, urolog i profesor u Sveučilišnoj bolnici Columbia.

Ponekad možda primjećujete da urin ima intenzivniji miris nego inače, a na to mogu utjecati hrana kao i pojačan libido. Ali postoje i znakovi koji mogu biti usko povezani sa zdravstvenim stanjem.

Dehidriracija – ako ne pijete dovoljno vode, urin će snažno mirisati po amonijaku. Bez dovoljnog unosa H2O urin postaje koncentriraniji s otpadnim produktima, tamnije boje i intenzivnijeg mirisa.

Imate urinarnu ili infekciju mokraćnog mjehura – ako je jedna od ove dvije stvari u pitanju, onda urin nema samo jak, nego i neugodan miris , a rješenje je posjet liječniku.

Pijete jako puno kave – može se dogoditi da urin sadrži neku primjesu tog mirisa. To je moguće, ali nitko ne zna objašnjenje zašto jer se nitko nije odlučio uložiti novac u to istraživanje, kaže Ojas Shah.

Jedete puno luka i češnjaka – kao što luk i češnjak negativno utječu na dah, jednako utječu i na urin.

Jedete šparoge – ne djeluju na sve jednako. Neki ljudi imaju određeni enzim koji nakon što pojedu šparoge njihovom urinu daje intenzivan miris.

Imate dijabetes – liječnici su prije suvremene dijagnostike preko mirisa i okusa urina dijagnosticirali ima li netko dijabetes. Urin dijabetičara je slatkastog okusa i mirisa. Ako pretjerate s unosom šećera, a nemte dijabetes urin neće imati slatkast miris i okus, jer tijelo učinkovito kontrolira inzulin i čini šećer u krvi stabilnim.

Ako sadržaj crijeva curi u mjehur – ovo se uglavnom može dogoditi osobama koje pate od upalnih crijevnih bolesti poput Crohnove te kod nekih vrsta raka ili kao posljedica zračenja na tom području. U tim slučajevima urin ima vrlo intenzivan i neugodan miris, a u njegovu sadržaju može se naći i nešto nalik fekalijama ili krvi. U ovom slučaju obvezan je posjet liječniku.

Facebook Komentari