Još jedan financijski udar: Dobrovićevo ministarstvo predlaže plaćanje komunalne naknade ako imate kućnog ljubimca

Ako imate psa ili mačku ova bi vas informacija itekako mogla zanimati. Naime, u Nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu objavljene 16. ožujka na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike stoji da će vlasnici kućnih ljubimaca biti dužni plaćati naknadu za odvoz smeća i za svog psa ili mačku.

Za spomenuti je Nacrt do 15. travnja otvorena javna rasprava i savjetovanje s građanima. U dijelu u kojem Uredba govori o načinu pružanja javne usluge tako stoji kako je za određivanje udjela ove usluge bitan “broj osoba, uključujući i kućne ljubimce koji koriste nekretninu ili dio nekretnine”, a što je vrlo brzo izazvalo val nezadovoljstva mnogih građana, ali i udruga, piše Jutarnji list.

Među prvima su reagirali iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, čiji predsjednik Tomislav Lončar ističe kako je Ministarstvu zaštite okoliša već poslao primjedbu na članak koji se odnosi na kućne ljubimce, nazvavši taj dio prijedloga “glupošću”.

“Nacrt ne ide u otkrivanje detalja, ali u njemu piše kako će se troškovi za naplatu odvoza komunalnog otpada dijeliti između stanara, kao i da će se obračunavati i za kućne ljubimce. Doista ne znam tko se toga sjetio, ali pored činjenice da smo dosad protuzakonito bili prisiljeni plaćati odvoz otpada i onda kad otpada nije bilo, sad ćemo ga još dodatno plaćati i za kućne ljubimce”, ističe Lončar.

Dodaje i kako je nejasno hoće li izračun naplate komunalnog otpada za kućne ljubimce biti prepušten na volju i odluku davateljima usluga, a koji će onda, sumnja, biti slobodni sami kreirati svoje cjenike te u Opće uvjete staviti proizvoljan iznos obračuna te naknade.

Kako je za Jutarnji list pojasnila voditeljica ureda Udruge gradova Nives Kopajtich Škrlec, naplata odvoza komunalnog otpada za kućne ljubimce nema nikakve logike, posebno ne u državi u kojoj velik broj kućnih ljubimaca imaju starije osobe, kao jedino društvo, s obzirom na to da su im djeca, u potrazi za kruhom, napustila Hrvatsku i otišla raditi u Irsku ili Kanadu.

“Ne vjerujem da je riječ o pogrešci, prije bih rekla da je ovaj nacrt pisao netko tko nikad nije posjetio Beč ili neke druge europske gradove kako bi se upoznao s njihovom praksom. Prijedlog je potpuno nerazuman, posebno kad uzmemo u obzir da dolazi od jednog ministarstva, od jednog središnjeg tijela državne uprave, rekla je Kopajtich Škrlec.

Prođe li Uredba u ovakvom obliku u kakvom je zamišljena, bit će to financijski udar na više od polovice hrvatskih kućanstava s obzirom na to da, prema podacima GfK iz 2016. godine, 61 posto kućanstava ima neku vrstu kućnog ljubimca.

Konkretnije, više od trećine njih ima psa, 29 posto kućanstava ima mačku, a općenito najveći broj kućnih ljubimaca imaju stanovnici na području sjeverne Hrvatske. Najjeftinije bi ovdje mogli proći Dalmatinci od kojih, prema izračunu GfK, kućnog ljubimca ima njih “samo” 46 posto.

Facebook Komentari