Bernardić: Ukoliko Marić sam ne odstupi, sljedeći tjedan pokrenut ćemo opoziv, očekujemo potporu zdravog razuma

SDP je u subotu održao Predsjedništvo stranke povodom novih okolnosti oko krize u Agrokoru, ponajprije zahtjevom Ivice Todorića za aktivaciju ‘lex Agrokora’. Nakon Predsjedništva medijima se obratio predsjednik stranke Davor Bernardić.

“Vlada je ovim zakonom otvorila Pandorinu kutiju i poslala poruku – “tko nije jamio sada ima priliku”. Osnovali smo krizni stožer kako bismo pomogli malim dobavljačima, radnicima, OPG-ovima… Od ponedjeljka je ovdje besplatni info telefon kao pravna podrška dostupna u SDP-u. Naš krizni stožer je već počeo s radom i naši ekonomski, financijski i pravni stručnjaci već prate gospodarski krvožilni sustav Hrvatske koji je ugrožen. HDZ i Vlada su se odlučili zaštiti banke i krupni kapital a mi smo na proizvođačima, dobavljačima i radnicima”, rekao je Bernardić.

Iz SDP-a su pozvali Vladu da uvede zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i zakon o trgovini kojima bi se omogućilo poljoprivrednicima da budu na “hrvatskim policama” s minimalno 40 posto. Navode da takve zakone imaju mnoge europske zemlje te da bi to omogućilo preživljavanje onima koji su u ovoj krizi dovedeni do ruba.

Bernardić je ponovno najavio pokretanja istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor.

“Očito je postojao kompletan paralelni sustav financiranja za koji su mnogi u Hrvatskoj znali i omogućili razne radnje koje nisu dopuštene i to van nadzora hrvatskih regulatornih tijela. Želimo istražiti što se sve događalo u Agrokoru. Da je Vlada imala namjere pomoći kroz “lex” je mogla dati povjereniku ovlasti financijske forenzike. To je izostalo, očito se nešto skriva. Građani koji plaćaju poreze i jednom su već platili pretvorbu i privatizaciju neće biti ti koji će platiti sudbinu Agrokora”, rekao je predsjednik SDP-a te se osvrnuo na ministra financija Zdravka Marića.

“Ministar koji u ovom trenutku, kada hrvatski financijski sustav trpi ogromne posljedice zbog cijelog slučaja Agrokor, ne može biti uključen u rješavanje financijskih problema zemlje i koji se izuzima ne može biti ministar financija. Također, očekujemo pokretanje ocjene ustavnosti spornog zakona.”

Ukoliko Marić sam ne odstupi sljedeći tjedan pokrenut će opoziv u kojem očekuju “potporu zdravog razuma.”

No nije Zdravko Marić jedini ministar po kojemu je Bernardić “opalio”.

“Marić Jedan, Marić Dva, Dalić, Barišić… Nema ministra koji nije u nekoj aferi. Tko vodi državu? Veliki kapital? Banke? Interesne skupine Što je sljedeće?”, pita se Bernardić.

Činjenica da će mu trebati potpora Mosta. Je li razgovarao?

“Prije svega mi smo u kontaktu tokom zasjedanja sabora, mislim da je svima jasno”, kaže Bernardić, prenosi N1.

Facebook Komentari