Ako Ivica Todorić bude još dugo na slobodi, onda ovaj sustav nema smisla. Podnijet ću kaznenu prijavu protiv Vujčića

Izvor: Dražen Prša

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik Mosta, Miro Bulj.

Ivica Todorić podnio je zahtjev za aktivaciju Zakona o sistemski važnim tvrtkama. U njegovoj pisanoj izjavi, između ostalog stoji: “Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”. Ima li, s obzirom na cijelu ovu krizu u Agrokoru, Ivica Todorić pravo biti ponosan čovjek?

“On i oni koji su mu omogućili, a to su političke elite, trebali su već odavno biti privedeni. Pozivam institucije da se Todorića procesuira za svo zlo koje je učinio Hrvatskoj, proizvođačima, dobavljačima i svima drugima. Nadam se da će problem biti riješen. Žalosno je da se čovjek koji je uništio sve oko sebe sada poziva na izgradnju. Država mora biti čvrsta da se održi sustav. Todorić je jedan od onih koji je hrvatsku slobodu i Domovinski rat iskoristio sebi da džep.”

Policija provodi izvide u vezi s kaznenom prijavom Bože Petrova protiv Ivice Todorića i koncerna Agrokor. Vjerujete li da ima elemenata za njegovu odgovornost? Postoje mišljenja struke da je nemoguće da za to osobno Todorić odgovara budući da sigurno nije on radio financijska izvješća.

“Ako Ivica Todorić bude još dugo na slobodi, onda ovaj sustav nema smisla. Čovjek kojemu je HNB, guverner Vujčić, dao 10 milijardi kuna… To jest nije pratio o stabilnosti sistemskih tvrtki, omogućio da se izdaju mjenice bez pokrića onda to govori o odgovornosti. Izvršeni je direktni udar na monetarni sustav. Petrov je prvi koji se usudio dignuti prijavu protiv Todorića, a ja ću osobno dignuti kaznenu prijavu protiv čovjeka koji je sve to trebao nadgledati, reagirati – protiv gospodina Vujčića koji je jedan od većih krivaca za ovakvu situaciju. Pa i cijeli HNB, kao i gospodin Rohatinski koji je otišao raditi kod svojeg gazde.”

Kada ćete podnijeti tu prijavu?

“Odmah idući tjedan, čim ljudi od struke, pravni tim odradi posao ja ću odmah podignuti kaznenu prijavu. Naravno da je i HANFA tu odgovorna i oni su to dozvolili gospodinu Todoriću. Oni moraju biti privedeni i odgovarati za zlo koje su nanijeli hrvatskom društvu. Obvezni smo to napraviti zbog onih koji su gradili Republiku Hrvatsku i gospodarski sustav, a to su radnici.”

Oporba, SDP konkretno, ne podržava donesen Zakon, smatraju da nije sistemski niti da štiti porezne obveznike, već banke. Pokrenut će, navodno uskoro, istražno povjerenstvo za Agrokor i tražiti opoziv ministra Zdravka Marića. Kako gledate na ulogu ministra financija?

“Osobno smatram da je ministar Marić morao znati i morao na vrijeme kazati što se događa, koji je nivo zaduženosti i da prijeti gospodarski slom. Podržat ću povjerenstvo, no međutim žalosno je da se pozivaju oni koji su Todorića doveli, davali mu milijarde. I danas je jedini izlaz borba za male ljude, da se država uključi i spasi ta radna mjesta. Neće samo Todorić biti na putu za Remetinec, nego i stotine oko njega i političke elite koje su mu to omogućile.”

Zakon o lokalnim izborima kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima nije u suprotnosti s Ustavom, odlučio je Ustavni sud. I dalje u dijelu javnosti postoji uvjerenje da je Most izmislio zakon samo da iz igre pred izbore izbacite dubrovačkog gradonačelnika Vlahušića. On je jučer bio ciničan i rekao da je to njemu kao nagrada za životno djelo.

“Ne bih komentirao gospodina Vlahušića, Zakon je donesen u parlamentu i smatram da je pravičan.”

Lokalni izbori pred nama mogli bi biti među najneizvjesnijima do sada. Specifično je da će se Most i HDZ kao dvije stranke koje čine vladajuću koaliciju na nacionalnoj razini, sukobljavati, osobito žestoko u dvije najjužnije županije. HDZ cilja i na utvrde – Metković i Omiš. Kakva su očekivanja u Mostu? Vi ste Mostov kandidat za župana splitsko-dalmatinskog.

“Most će pobijediti i u Omišu i u Metkoviću i u Sinju i u mnogim drugim mjestima. Politika župana Ževrnje je katastrofalna, dovela je do toga da je županija postala prazan kraj. Bude li se ovakva politika nastavila, bolje da županije odmah ugasimo.”

Facebook Komentari