Zatvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Planinska: Kriv je, kao i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević

Presuda Ivi Sanaderu za aferu Planinska. Uz bivšeg premijera, koji je dobio četiri i pol godine zatvora, krivim su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević.

sanaderfiolić

Po optužnici država oštećena kada je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića. Fiolić i Čobanković su priznali nedjela, a po optužnici Sanader je nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije.

Sanader je osuđen na četiri i pol godine zatvora, Fiolić i Milanarević će raditi za opće dobro. Mesnice Fiolić moraju platiti 50 tisuća kuna kazne, a Centar za reprodukciju i stočarstvo mora platiti 70.000 kn.

Sanader mora platiti 17,4 mil kn u proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Prilikom obrazloženja presude rečeno je kako je Sanader tražio provizuju od milijun eura s čim se Fiolić složio. Sanader je s Fiolićem dogovorio da će vlada po cijeni znatno većoj od tržišne odobriti kupnju nekretnine za potrebe Ministarstva, stoji u obrazloženju presude.

Fiolić je, po presudi, donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u “kutiji za hrenovke”, osuđen je na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Identična osuda je i za vlasnika tvrtke Inženjerski biro Mladena Mlinarevića, koji je uvećao vrijednost zgrade u Planinskoj, prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader odbacuje sve optužbe kaže da mu je sve namješteno i da je Uskok ucjenjivao njegove suoptuženike. Prvostupanjska kazna manja je od 5 godina, Sanader će pravomoćnu presudu čekati na slobodi.

Što je sve u optužnici

Prema optužnici USKOK-a, Sanader je svojim postupcima doveo u zabludu članove Vlade prezentirajući im na sjednici užeg kabineta postojanje opravdanog interesa za kupnju te zgrade. Temelj za određivanje cijene bio je elaborat koji je izradio Inženjerski biro, a prema kojem je vrijednost nekretnine procijenjena na oko 60 milijuna kuna. Tako je na koncu, uz suglasnost Vlade RH, spomenuto ministarstvo putem financijskog leasinga kupilo zgradu od Fiolića, odnosno njegovih tvrtki, kojima je uplaćen iznos od 56,7 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da je Ministarstvo zbog Sanaderovih i Čobankovićevih protuzakonitih postupaka platilo zgradu dvostruko više od njezine stvarne vrijednosti. Inkriminiran je iznos štete veći od 30 milijuna kuna, koji se odnosi na razliku u cijeni i s time povezane troškove leasinga. Građevinski vještak kojega je USKOK angažirao u fazi istrage zgradu je procijenio na samo 30-ak milijuna kuna, a u spisu se nalaze i elaborati koje su prije prodaje za Fiolića napravile dvije banke.

I te se procjene “vrte” se oko 30 milijuna kuna. Tijekom postupka provedeno je novo građevinsko vještačenje i niz dopuna, koje je izradio IGH. Prema posljednjoj verziji, nekretnina je procijenjena na 41,7 milijuna kuna, što i dalje predstavlja razliku od oko 15 milijuna kuna u odnosu na kupoprodajnu cijenu.

Osim Sanadera, optužen je i direktor Inženjerskog biroa Mladena Mlinarević, koji, kao i Sanader, poriče počinjenje bilo kakvog kaznenog djela, te Stjepan Fiolić. Upravo je Fiolić iznio detaljno priznanje koje je ponovio u više navrata tijekom postupka.

Provizija

Fiolić je ispričao da je Sanader od njega unaprijed tražio proviziju od prodaje zgrade. Nakon zaključenja posla Fiolić je Sanaderu, tvrdi, u svibnju 2009. u gotovini predao 17,5 milijuna kuna. Novac mu je odnio u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici. Usto je Fiolić iznio detalje i o tome kako je, prema Sanaderovoj zamolbi, na svojem imanju pohranio određen broj njegovih umjetničkih slika te skupa odijela. Fiolić je istražitelje i odveo do spomenutih umjetnina te su one izuzete.

Svoj udio u zloporabi položaja priznao je i bivši ministar Čobanković, koji je pritom izravno teretio i Sanadera. Čobanković se ranije nagodio s USKOK-om te je osuđen na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Čobanković je to odradio u Pučkoj kuhinji u Osijeku.

Tužiteljstvo je predložilo da se Sanadera proglasi kirvim i osudi, dok je obrana zatražila donošenje oslobađajuće presude, prenosi Jutarnji list.

Facebook Komentari