SAD je krstarećim raketama napao u petak zračnu bazu u Siriji kao odmazdu zbog kemijskog napada

SAD je krstarećim raketama napao u petak zračnu bazu u Siriji kao odmazdu zbog kemijskog napada na pobunjenički grad u provinciji Idlib, prema Trumpovim naredbama odaslano je 59 projektila tipa Tomahawk, s ciljem da pogode zračnu bazu iz koje su poletjeli zrakoplovi za koje se navodi da su izveli napad, prenosi CNN.

Kako javlja RT, napadi su zasad rezultirali s pet ubijenih i sedam ranjenih. Napad je prva izravna vojna akcija, koju je SAD izveo od početka sada već šestogodišnjeg rata u Siriji.

Viktor Ozerov, šef ruskog vijeća za obranu, kazao je za agenciju RIA da će napad “potkopati napore u borbi protiv terorizma” u Siriji i da bi to moglo “ugasiti” suradnju Rusije i SAD-a.

“Rusija će zatražiti hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon američkog napada na sirijsku zračnu bazu. Ovo je čin agresije na članicu UN-a”, kazao je Ozerov.

Američki su zakonodavci, odnosno Senat, prenosi CNN, dali podršku Trumpu, ali su ga upozorili da se prije početka rata mora savjetovati s Kongresom.

Bivša kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je također zagovarala napad na zračne baze u Siriji, navodeći da ta zračna flota omogućuje sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu napade na civile.

Predsjednik Donald Trump rekao je u televizijskom obraćanju naciji da je iz te baze pokrenut kemijski napad. Pozvao je sve “civilizirane nacije” da pomognu okončati rat u Siriji.

Deseci civilila, uključujući djecu, poginulo je u utorak napadu bojnim otrovom na grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib.

Facebook Komentari