Plenković: Dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina Petrokemije, da se normalizira proizvodnja

Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožer za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

O slučaju Petrokemija u Vladi javnosti se obratio premijer Andrej Plenković, s njim je bio i šef Petrokemije Đuro Popijač, te šef PPD-a Pavo Vujnovac.

“Jutros smo održali sastanak s g. Popijačem i Vujnovcem iz PPD-a. U svjetlu okolnosti od jučerašnjega dana, vezano za glavnog dobavljača – dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina”, kazao je Plenković.

“Normalizirat će se proizvodnja u Petrokemiji. Apeliram na radnike i sindikate da nastave s radom”, kazao je.

“Petrokemija proizvodi ključna, bitna mineralna gnojiva. Država će se angažirati na pronalaženju sredstava za likvidnost Petrokemije”, kazao je, a slijedi restrukturiranje i dokapitalizacija.

Restrukturiranje će, kazao je premijer, zahtijevati cjelokupnu analizu nekoliko ministarstava, pa Plenković ne želi spekulirati s iznosom potrebnim za dokapitalizaciju.

Vujnovac: Opet smo stali uz bok Petrokemije

“Kao dugogodišnji partner PPD je stao iza Petrokemije kako bi se proizvodnja nastavila. Opet smo stali uz bok Petrokemije i djelujemo tako da se ne nanese dugoročna šteta tvrtki i hrvatskom gospodarstvu”, kazao je Vujnovac.

Popijač se zahvalio Vladi i Vujnovcu na ponovnom razumijevanju i iznalaženju rješenja te poručio poljoprivrednicima da je opskrba gnojivima stabilna i da ni u jednom momentu neće ostati bez repromaterijala, kao ni kupci u regiji.

“Proizvodnja će se nastaviti, ona u najvećoj mjeri nije ni obustavljena, osim proizvodnje amonijaka”, kazao je Popijač.

Vujnovac je upitan koliki je dug. “Što se tiče duga vlasnika Petrokemije – on je preko 300 milijuna. Sad smo dali vremena vlasniku i Petrokemiji da u narednom periodu stabilizira poslovanje da ne izlaže PPD rizicima”, kazao je Vujnovac.

Facebook Komentari