Ministar Tomislav Toušić otvorio u Varaždinu “Doručak s hrvatskih farmi”

Za svog boravka u Varaždinskoj županiji otvorio je Doručak s hrvatskih farmi u Varaždinu, na kojem su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda.

Na Doručku s hrvatskih farmi bili su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Varaždinsku županiju.

Ministar Tomislav Tolušić potom je otvorio 17. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar 2017.“, a sastao se i sa županom Predragom Štromarom i poljoprivrednim proizvođačima Varaždinske županije s kojima je razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i načinima na koje male OPG-ove treba uključiti u kratke lance opskrbe poglavito kada je riječ o javnim nabavama za škole, vrtiće i bolnice.

Proizvođači su iskoristili priliku iznijeti ministru svoje prijedloge, sugestije i potrebe, a ministar Tolušić predstavio im je projekte na kojima Ministarstvo već radi ili su pri samom kraju realizacije.

Među ostalim, pojasnio je odredbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovački praksi u lancu opskrbe hranom i predstavio smjernice pojednostavljenja procedura prijave i kraćih rokova obrade natječaja Programa ruralnog razvoja.

„Varaždinsko zelje i Varaždinski klipić dva su naša proizvoda iz ovoga kraja u postupku zaštite. Samo partnerski odnos Ministarstva poljoprivrede i proizvođača može doprinijeti većem broju zaštićenih naziva proizvoda, a time i registraciju oznake na razini Europske unije.

Ministarstvo poljoprivrede nastojat će iz godine u godinu povećavati broj zaštićenih autohtonih pekarskih proizvoda na razini EU, a u ovom trenutku se možemo pohvaliti s 15 proizvoda s EU oznakom.

Naša pekarska industrija u korak je sa svjetskim standardima i u suradnji s nadležnim ministarstvima pomno prati, predlaže i sudjeluje u izradi propisa iz tog područja. Za pohvalu je brzina prilagodbe po pitanju uvođenja preporuka o smanjenju unosa soli kroz prehranu gdje je pekarska industrija među prvima napravila iskorak.

Mi imamo dugu tradiciju specifičnih pekarskih proizvoda i prehrambenih navika koje ne mogu zamijeniti proizvodi iz uvoza, a dio naših proizvođača pekarskih proizvoda svoje je kupce pronašao i izvan domovine“, izjavio je ministar Tolušić nakon posjeta Varaždinskoj županiji.

Facebook Komentari