Tragedija koja je potresla Hrvatsku: Mladić koji je ubio roditelje ne ide u zatvor

Dvadesetogodišnji Stjepan Štimac je prije gotovo sedam mjeseci ubio svoje roditelje, Stjepana i Miricu u njihovoj kući u Lukinić Brdu. Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Velikoj Gorici izrečena mu je mjera šestomjesečnog prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, piše Jutarnji list.

Štimac se tijekom suđenja branio šutnjom, a vještaci su ustanovili da boluje od psihotičnog poremećaja s obilježjima shizofrenog, međutim nisu postavili dijagnozu shizofrenije jer se radi o prvom psihotičnom poremećaju.

U vrijeme kada je počinio zločin imao je halucinacije i izgubio je kontakt s realnošću, utvrdilo se vještačenjem te zaključilo da iz njegove psihopatologije postoji rizik počinjenja novih, pa i težih kaznenih djela, pa su preporučili prisilno psihijatrijsko liječenje.

Njegov je odvjetnik očekivao ovakvu presudu. “Postupanje mojeg branjenika je rezultat bolesti koja mu se dogodila i koja se može dogoditi svakome. Za zaključiti je da je ovakva situacija tužna za cijelu obitelj, pa tako i za samog Stjepana jer ne samo da je počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti, već je ostao bez roditelja, ali i brata i sestre koji ga ne posjećuju. On doista žali zbog svega. Od dana ubojstva se promijenio. Vidljivo je da je pod znatnim utjecajem lijekova i da će se još dugo liječiti”, rekao je odvjetnik Mario Medak za Jutarnji list.

Štimca se tereti da je 13. rujna oko 19 sati u dnevnom boravku majci prerezao vrat, a nakon što je izdahnula zarezao joj je potkoljenicu u obliku slova “U”, odrezao ušnu resicu i nožni prst. Oca je napao čim je ovaj ušao u kuću, oko 22 sata. I njemu je također prerezao vrat lovačkim nože.

Još je dva dana proveo zaključan u kući s tijelima mrtvih roditelja, nakon čega je došla policija koju su alarmirali članovi obitelji, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari