Očekujte gužve: Policija će od petka provjeravati sve putnike na granicama EU

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

U skladu s izmjenama schengenskih propisa Hrvatska od petka ima obvezu na svim graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj unutarnjoj granici EU-a provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Provodit će se sustavna provjera svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na svojoj internetskoj stranici. Za očekivati je da će putnici morati duže čekati na provedbu granične kontrole, kažu u MUP-u.

Navode da “državljani trećih zemalja” za ulazak u Hrvatsku moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina.

Također, moraju “opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti”.

Za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica, kažu u MUP-u.

Facebook Komentari