Obdukcija potvrdila: u Siriji upotrijebljeno kemijsko oružje, broj žrtava narastao na 86

Piše: Dražen Prša

Rezultati obdukcije pokazali su da je u napadu na sirijsku pokrajinu Idlib koju drže pobunjenici upotrijebljeno kemijsko oružje, rekao je danas turski ministar pravosuđa a prenosi državna novinska agencija Anadolija.

Broj žrtava zračnog napada na sirijski grad Khan Sheikhoun na pobunjeničkom sjeveru narastao je na 86, prema podacima koje je sinoć objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava. Među žrtvama je 30 djece i 20 žena.

Napad kemijskim oružjem na pobunjeničko uporište izazvao je bijes međunarodne zajednice. Svijet upire prstom u Damask, zasjedalo je i Vijeće sigurnosti UN-a, no Moskva je odbila nacrt rezolucije u kojem se osuđuje napad te traži da ta zemlja iznese plan letova i sve informacije o vojnim akcijama koje su se vodile u tom trenutku.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley kritizirala je Moskvu jer nije umirila svojega sirijskog saveznika i rekla da će Washington poduzeti jednostrane mjere ako Ujedinjeni narodi ne postignu uspjeh.

Vijeće sigurnosti UN-a, koje se hitno sastalo jučer nakon napada u Siriji za koji se smatra da je izveden kemijskim oružjem, odgodilo je glasovanje o rezoluciji kojom se osuđuje taj čin kako bi se dalo dodatno vrijeme Zapadu za pregovore s Rusijom o nacrtu rezolucije.

Tekst koji su predstavili Washington, Pariz i London, a osuđuje napad, Moskva je ocijenila neprihvatljivim.

Sugestije Rusije da su civile otrovali pobunjenici na terenu gotovo svi su odbacili tvrdeći kako dokazi upućuju da je napad izvela sirijska vojska.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da je kemijski napad promijenio njegovo stajalište o sirijskom predsjedniku Asadu i obećao američki odgovor na tu “uvredu čovječanstvu”, prenosi HRT.

Facebook Komentari