Novi problem za Plenkovića: PPD prestaje s isporukom plina Petrokemiji zbog duga

Hoće li se opet aktivirati Stožer za obranu Petrokemije? Naime, Prvo plinarsko društvo prijeti da će zbog dugova obustaviti isporuku plina toj tvrtki.

Zbog toga se u 18 sati sastaje Stožer za obranu Petrokemije, a sat vremena kasnije Nadzorni odbor, koji će nastojati riješiti problem s plinarima, koji svojom prijetnjom u osjetljivom trenutku ugrožavaju dionicu te tvrtke izlistanu na burzi.

U nastavku prenosimo što je kompanija poručila Zagrebačkoj burzi vezano za ove informacije:

“Uprava Petrokemije sukladno Pravilima Zagrebačke burze dostavlja odgovor Zagrebačkoj burzi na upit o postojanju novih materijalnih činjenica koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu dionice, a ne proizlaze iz informacija koje su ranije dostavljene Burzi:

Petrokemija d.d. zaprimila je dopis od dobavljača prirodnog plina Prvo plinarsko društvo d.o.o. o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina Petrokemiji d.d. zbog povećanja duga za isporučeni plin, što može posljedično uzrokovati blokadu Društva.

U tijeku su razgovori s dobavljačima oko rješavanja novonastale situacije te će Uprava o daljnjim aktivnostima izvijestiti sukladno propisima.”

Dorotea Lazanin Jelenc iz korporativnih komunikacija PPD-a potvrdila je za N1 da će PPD sutra obustaviti isporuku plina Petrokemiji.

“Možemo potvrditi informaciju da će PPD sutra obustaviti isporuku plina Petrokemiji. Naime, proteklih je godina Prvo plinarsko društvo poduzelo velike napore da se proizvodnja Petrokemije održi te smo zajedno s upravama Petrokemije pokušavali pronaći kompromisna rješenja u korist Petrokemije kojima smo bitno pozitivno utjecali na financijsku situaciju te tvrtke. Međutim, kao privatna tvrtka, zbog dugovanja Petrokemije u statusu smo njezina najvećeg vjerovnika s najvećom razinom nepodmirenoga duga i najvećom razinom rizika budućega poslovanja, što nije slučaj niti jednog od ostalih vjerovnika Petrokemije. Smatramo kako je osobito važno zadržati radna mjesta te pokrenuti tehnološki i poslovni razvoj Petrokemije”, napisala je.

“Vjerujemo kako će Vlasnici društva pronaći najbolje rješenje na dobrobit Petrokemije ali i dobavljača”, zaključuje u odgovoru.

Cijena dionica Petrokemije u protekla je tri dana pala za nešto više od 17 posto, a i danas je u minusu 3,8 posto.

Kutinski se proizvođač mineralnih gnojiva u medijima spominje u kontekstu krize u Agrokoru, s obzirom da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva.

Facebook Komentari