Ministar Tolušić otvorio radionicu o prevenciji i otkrivanju prijevara u korištenju EU fondova

Piše: Dražen Prša

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je danas, u Zagrebu radionicu o sprečavanju nepravilnosti u korištenju EU fondova koju vodi Peter Baader savjetnik Europske komisije za borbu protiv nepravilnosti i prijevara.

Svrha radionice je sprječavanje i otkrivanje prijevara i nepravilnosti u provedbi Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena je djelatnicima institucija koje rade s fondovima EU za poljoprivredu (djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva financija, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, djelatnicima, Službe za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi i potvrđivanje provedbe programa potpore u ribarstvu, Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (koja ima ulogu koordinatora unutar AFCOS sustava i djeluje kao glavna kontakt točka Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), te predstavnicima Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA).

Na radionici je bilo govora o upravljanju nepravilnostima u korištenju Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te prevenciji i otkrivanju prijevara, uključujući i procjenu rizika i umjetnom stvaranju uvjeta financiranja, unakrsnoj provjeri međusobno povezanih društava te sukobu interesa.

Jedan od ciljeva radionice je i umrežavanje stručnjaka u okviru sektora poljoprivrede i razmjena njihovih vrijednih iskustava u svjedočenju i suzbijanju prijevara, a sudionici su imali priliku unaprijediti metode u izradi analize rizika kod prijevara, ali i razviti učinkovite politike smanjenja samih rizika prijevara i njihovih posljedica.

Edukacija na temu nepravilnosti i prijevara važna je kao preventivna mjera zaštite financijskih interesa Republike Hrvatske i Europske Unije te promicanja i suzbijanja nepravilnosti i prijevara, uz kontinuirano poboljšanje operativnih aktivnosti na svim razinama upravljanja nepravilnostima u korištenju EU fondova.

„Mi smo najmlađa članica EU i imamo najmanje iskustva u detektiranju prijevara u korištenju EU fondova. Svi vi koji ste došli na radionicu godinama se pripremate i educirate za posao koji nije ni jednostavan ni lak, a to je identificiranje i otklanjanje nepravilnosti.

Danas imate izvrsnu priliku nadograditi već stečeno znanje i učiti na primjerima iz prakse. Radite svoj posao pošteno i pažljivo! Na svakome od nas je odgovornost transparentnog i poštenog trošenja zajedničkog novca i svatko mora dati svoj doprinos.

Moja osnovna misija kao ministra poljoprivrede je zaustavljanje svakog oblika nepravilnosti u dodjeli potpora.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić na otvaranju radionice.

Facebook Komentari