Direktor Ovuma d.o.o. o prijedlogu za stečaj Konzuma: U igri su dvije nepokrivene mjenice od šest milijuna kuna u cijelom tom džumbusu

Tapkamo i čekamo, a bilo je vrijeme da se neke stvari pokrenu, poručio je direktor tvrtke Ovum koja je zatražila stečaj nad Konzumom Marko Brajević za N1 upozorivši da bi dug koji Konzum ima prema njegovoj tvrtki mogao za nju značiti kraj. Hoće li možda na kraju zažaliti zbog tog poteza, ne zna, ali upozorava da je među dobavljačima velika nervoza.

Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila je 31. 3. stečaj Konzuma zbog prezaduženosti, odnosno tražbine u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, koja se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu.

Tvrtka Ovum registrirana je za trgovinu na veliko mlijekom, mliječnim proizvodima, jajima, jestivim uljima i mastima.

N1 je razgovarao s direktorom tvrtke Markom Brajevićem, inače i direktorom najveće hrvatske farme jaja Perfa-bio, koji je potvrdio da je stečaj pokrenut zbog navedene cifre, ali to nije sve.

“U igri su dvije nepokrivene mjenice od šest milijuna kuna u cijelom tom džumbusu i one su bile kap koja je prelila čašu nakon što je faktoring od nas zatražio da ih mi pokrijemo vlastitim kapitalom. Mi smo regresivni dužnik. Mjenice nisu imale pokriće u Konzumu i banka se želi od Perfe-bio naplatiti. Mi smo pokrenuli stečaj prije tjedan dana dok još nismo bili ni u jednoj grupi koja je sudjelovala u pregovorima, vrlo je uzak bio taj krug, a žalimo li zbog tog svog postupka ili ne, to ćemo vidjeti”, kazao je Brajević.

“Došlo je vrijeme da ubrzamo i pokrenemo neke stvari, trakavica traje predugo, ali nadam se da će dobro završiti. Konzum je tvrtka koja se može zadužiti kad se pojavi ovakav dug i u kratkom roku, nije to dug star godinu dana, ali velika nervoza kod dobavljača postoji”, upozorava direktor tvrtke koja je pokrenula stečaj nad Konzumom.

“I mi imamo dobavljače, prozvode jaja, kupuju soju i kukuruz”, istaknuo je i dodao: “Nerazumijevanje se počelo događati i sve manje nas mogu podržati. Ne znam je li dobro ili loše, ali nadam se da će se sve dobro završiti. Ovaj dug nama znači sve, bez njega mi ne postojimo i to je za nas kraj, vrlo vjerojatno kraj, a sličnih tvrtki ima više od nekoliko tisuća”.

“Mi ćemo sjesti s direktorom za restrukturiranje kada nas pozovu, do sada nas nitko nije pozvao. Mislim da se svašta može dogoditi. Ne mogu vjerovati i da tek nakon tjedan dana nakon prijedloga za stečajem tek danas stvari izlaze u javnost” čudi se Brajević.

“Mi čekamo što će biti, svi čekamo definitivni razvoj. Ne mislim da se nešto spektakularno može promijeniti u odnosu na jučer, svi tapkamo i čekamo. Mi ovih šest milijuna kuna ne možemo vratiti, to je kao neukusna šala koja nas je malo puno zabrinula s dugovanjem od 9,5 milijuna kuna u knjigama”, kazao je Brajević.

Naše farme, naši zaposleni, naše životinje … sve je u pitanju, ugroženi smo je i pitanje je koliko dugo sve to možemo financirati. Hiljadu je pitanja. Ne znam kako će završiti prijedlog stečaja, ispala je nezgodna situacija, ali nadam se da će sve dobro ispasti”, opetovao je Brajević.

Konzumov odgovor na zahtjev za stečajem koji je uputio Ovum d.o.o.: Ovaj izolirani slučaj neće utjecati na proces restruktuiranja

Priča sa stečajem Konzuma ima dublju pozadinu: Todorića u stečaj tjera sin Nikice Valentića, kumski povezan s Todorićima

Facebook Komentari