Što su radili analitičari mirovinskih fondova koji su s našim mirovinama ušli u Agrokor?

Još osjetljivije za klimu na domaćem tržištu kapitala – što su radili menadžeri domaćih obaveznih mirovinskih fondova koji su i danas dioničari nekih Agrokorovih kompanija?

Znamo, primjerice, iz podataka javno izlistanih na stranicama Zagrebačke burze, da su u vlasničkoj strukturi Leda i AZ OMF (11,5 posto), Raiffeisen OMF (6 posto), PBZ CO OMF (5,4 posto) i Erste Plavi OMF (2,5 posto), piše današnji Globus.

Svi su oni znali, jer i to je objavljeno u financijskim izvješćima kompanije, ali i višekratno u medijima, da je Ledo, koji sam po sebi jest dobra kompanija, jedan od jamaca za ogromne dugove koncerna.

Je li moguće da to nije nikoga zabrinulo? Ako nekoga jest, zašto je zadržao dionice? Mirovinske fondove drugog stupa tek čeka prvi veliki val isplata, još su u razdoblju akumulacije, a velika financijska kriza koja je u Hrvatskoj trajala predugo značajno je umanjila u početku očekivane prinose.

Jednako vrijedi i za sve ostale institucionalne dioničare u drugim Agrokorovim kompanijama, uključujući i međunarodne fondove, ali i niz domaćih banaka, njihove inozemne majke i na kraju dva najveća bankarska vjerovnika – Sberbank i VTB.

Što su radili njihovi analitički odjeli? O mogućem pucanju Agrokora javnost nagađa godinama i većina tih nagađanja sigurno je bez pokrića, ali svaki ozbiljan investitor zbog njih će, prije nego što upravi takve kompanije povjeri velik novac, pokrenuti sve mehanizme provjere, piše Globus.

Facebook Komentari