Grabar-Kitarović posjetila Galway, grad koji je s Rijekom ponio titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je srijedu posjetila Galway, grad na zapadu Irske, koji je zajedno s Rijekom ponio titulu Europske prijestolnice kulture 2020. i izrazila uvjerenje da će se suradnja između dvaju gradova i dviju zemalja nastaviti i nakon toga.

Grabar-Kitarović je posjetila Galway u sklopu trodnevnog državnog posjeta Irskoj gdje se u Dublinu sastala s cijelim državnim vrhom zemlje.

“Galway i rijeka bit će Europske prijestolnice kulture 2020., ali ja vjerujem da će se suradnja između dva grada, ali i dvije države nastaviti i dalje, u godinama i desetljećima koje dolaze”, kazala je predsjednica u Gradskom poglavarstvu gdje ju je ugostio gradonačelnik Noel Larkin.

Po njezinim riječima, dva grada, dvije luke od kojih jedna na Atlantiku a druga na Jadranu, vežu brojne sličnosti i posebnosti.

“Galway je središte kulturnog života Irske, s brojnim festivalima i drugim kulturnim događanjima i turističko je odredište. S druge strane, Rijeka je luka raznolikosti, stoljetni kozmopolitski grad koji svoju snagu crpi i iz bogate tradicije prožimanja mediteranske i srednjoeuropske kulture”, kazala je predsjednica.

Istaknula je da je europski projekt u kojem sudjeluju dva grada “savršena prilika za preobrazbu Galwaya i Rijeke i njihovu dodatnu promidžbu”.

Facebook Komentari