VIDEO Mali dobavljači na rubu sloma, sudac Kolakušić tvrdi da je i ovaj poboljšani Lex Agrokor protuustavan

Hoće li država deblokirati Agrokor? Hoće li dobavljači nastaviti isporučivati robu? Tko će doći na čelo kompanije u procesu restrukturiranja?

U emisiji su gostovali: Denis Matijević, predsjednik Uprave Agrofructus grupe, Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Zvonimir Belić, vlasnik Zarja grupe, Lidija Kiseljak, novinarka Večernjeg lista i Stjepan Kunovec, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske.

Stanje nije alarmantno kako se to želi prikazati, ali već smo blizu ruba, rekao je Denis Matijević. Napomenuo je kako većina dobavljača i dalje uredno isporučuje svoju robu jer žele da sustav normalno funckionira, a i roba je već u skladištima, spremna za isporuku.

Istaknuo je da postojeća zakonska regulativa podrazumijeva stečaj, što jako dugo traje. Mi vodimo utrku s vremenom i najbolje je da se svi dionici dogovore i usuglase, kazao je Matijević.

Zvonimir Belić rekao je da robu, a u pitanju su cherry rajčice, i dalje isporučuje jer još uvijek vjeruje da će se situacija nekako srediti. Nada se da će vjerovnici i banke imati dovoljno sluha za male dobavljače. Smatra da bi ih i država morala podržati jer su, kako kaže, mali do sada uvijek nastradali.

Jako nam je važno da se to što prije završi. Imamo obveze prema državi i prema radnicima. Nećemo još dugo moći isplaćivati plaće, napomenuo je.

Potraživanja malih dobavljača, koja su relativno mala u odnosu na velike, čine njihovu opstojnost. Ako dođe do zamrzavanja potraživanja, mnogi od njih će propasti, kazao je Stjepan Kunovec.

Otkrio je da je dug prema malim i srednjim obrtima oko milijardu i pol kuna, što je oko 10 posto ukupnog dugovanja. Zato će sutra i prosvjedovati. Dodao je kako najveća potraživanaja imaju povrtlari i voćari.

Gordan Maras uvjeren je da će, ukoliko se usvoji takozvani Lex Agrokor, najviše stradati oni najmanji. Vladin povjerenik će sa vijećem vjerovnika autonomno odlučivati koja će se potraživanja plaćati. Dakle, netko će moći odlučiti da vam plati ili ne plati. To će biti nešto neviđeno na našoj sceni, kazao je Maras, usporedivši povjerenika s faraonom.

Premijeru Plenkoviću poručio je da se koncentrira i da vodi računa o ljudima koji rade u tvrtkama poput Jamnice i sada razmišljaju hoće li dobiti plaću.

Maras smatra da bi država jamstvima mogla stati iza onih najmanjih na tržištu, na što mu je sudac Kolakušić kazao da to nije moguće jer nije dopušteno da se favoriziraju ni veliki ni mali.

Mislav Kolakušić još je jednom naglasio da je Lex Agrokor protuustavan. Zakon koji se piše za uski krug pojedinaca krši temeljnu odredbu da je država svim poduzetnicima dužna osigurati jednaki pravni okvir, pojasnio je. Ovdje je apsolutno vidljivo da se zakon donosi za jednu ili dvije osobe.

Dotaknuo se i izvanrednog povjerenika- Vlada određuje plaću povjereniku, a dužnik isplaćuje tu plaću. O kakvoj nepristranosti onda možemo govoriti?
Kazao je da ga najviše brine to što niti jedna nepristrana osoba u tom slučaju ne bi imala uvid u financije društava koja bi podlijegala zakonu.

Lidija Kiseljak nada se da će se potpisati standstill aranžman. Zakon ako se donese, dobro da postoji kao neki osigurač, dodala je. Smatra da je najgora opcija predstečajna nagodba jer predugo traje.

Facebook Komentari