Viceguverner HNB-a Damir Odak o Agrokoru: “U ovom slučaju su nam uvijek gorjele crvene lampice”

Piše: Dražen Prša

Viceguverner Hrvatske narodne banke Damir Odak za Dnevnik Nove TV govorio je o stabilnosti bankarskog sustava u trenutku krize s Agrokorom.

Rekao je da smatra da je bankarski sustav za sve rizike koje HNB prepoznaje stabilan.

‘Prema svim rizicima koje smo mi prepoznali bankarski sustav u cjelini može izdržati aktivaciju, čak bi rekli do najveće razine koju smo mogli predvidjeti’, rekao je Odak i dodao da je najveća razina sto posto otpisa.

Na pitanje postoji li mogućnost da niti jedna banka ne završi u stečaju, Odak odgovara jedino da je on govorio o bankarskom sustavu, a ne o bankama pojedinačno te dodao da postoje scenariji prema kojima bi određene banke mogle imati problema s ispunjavanjem svih regulatornih zahtjeva.

To znači da bi im, kako bi mogle nastaviti s poslovanjem, trebala dokapitalizacija.

Do tako teških situacija se banke, objašnjava Odak, dovedu preuzimanjem previše rizika, obično zbog prihoda.
Viceguverner HNB-a je rekao da se HNB vrlo koncentrirano bavila time da banke ne krše propise izloženosti riziku.

‘Mi smo supervizori, nama su sve crvene lampice uvijek upaljene’, kaže Odak, a crvena lampica je i u slučaju Agrokor gorjela baš uvijek.

Kada je riječ o mjenicama, Odak pojašnjava da je to instrument koji je još od 13. stoljeća uglavnom nepromijenjen te kaže da bi bilo čudno da stručnjaci u financijama ne poznaju njegove karakteristike.

ako su i banke i dobavljači znali o financijskom stanju Agrokora, Odak ne zna reći zbog čega se sve ovo događa. Na pitanje hoće li banke zbog mjenica koje su procjenjene na oko šest milijardi kuna sada dio duga otpisivati, Odak kaže da će banke morati definirati strategiju u kojoj je važno voditi računa i o interesima dužnika.

‘Jer ako dužnika tražiš da plati ono što on ne može platiti, neće dobro završiti ni za koga’, kaže Odak. U tom je slučaju stvar pregovora hoće li u toj situaciji gore proći banke ili dobavljači.

S obzirom na to da su banke imale uvid u financijsko stanje u Agrokoru, postavlja se pitanje jesu li loše radile svoj posao i što im slijedi.

Odak kaže da će neke banke zbog toga razgovarati s HNB-om, a neke sa svojim nadzornim odborima. Prema postojećim propisima, neće biti potrebe za razgovore s represivnim aparatima Republike Hrvatske, osim ako je postojalo neko kazneno djelo koje se na prvi pogled ne vidi, rekao je viceguverner HNB-a Damir Odak za Dnevnik Nove TV.

Facebook Komentari