Predsjednica Grabar Kitarović u Irskoj se sastala s predstavnicima parlamenta

Piše: Dražen Prša

Drugog dana državnog posjeta Irskoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se predstavnicima parlamenta i članovima hrvatsko-irske parlamentrarne skupine prijateljstva.

U planu je razgovor s premijerom Endom Kennyjem. Prije toga održala je predavanje na sveučilištu Trinity o tome kako Hrvatska, koja je posljednja ušla u članstvo EU-a, vidi nužnost europskog jedinstva i otpornost Unije na krize.

Proširenje EU-a je ocijenila jednim od najvažnijih postignuća, poručujući da, ako želimo Europu u potpunosti konsolidirati kako bi osigurali stabilnost, sigurnost i razvoj, tada u nju moramo inkorporirati jugoistočnu Europu.

S integracijom jugoistočne Europe, EU neće biti samo proširena, biti će potpuna i konsolidirana, nije dovoljno da taj dio Europe ostane na radaru. Jugoistočna Europa mora biti prioritet, kazala je, među ostalim.

Predsjednica se sinoć sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

Poručila im je da je iseljeništvo vrlo važnu za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu.

Kazala je i da je Irska dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom te kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako vratiti ljude.

Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost, kazala je Grabar-Kitarović, posebice izrazivši zabrinutost zbog iseljavanja iz Slavonije i s otoka.

Facebook Komentari