Policija je započela izvide oko poslovanja Agrokora, Todorić u potrazi za odvjetnicima

Policija je započela izvide vezane uz indicije da postoje nepravilnosti povezane s poslovanjem Agrokora. Ti su izvidi u tijeku već više tjedana. Policija u tom slučaju ništa ne prejudicira nego je zainteresirana za to da ustanovi kakvo je činjenično stanje kada je riječ o indicijama s kojima o toj temi raspolažu.

U pregledu tiska u Novom danu gostovala je Orhidea Gaura Hodak, novinarka Nacionala koji donosi ovu priču.

Priča oko mjenica potvrđuje priču da je Most baratao informacijama i prije prijave predsjednika Sabora Bože Petrova, i to puno ozbiljnijim od ovih koje su dospjele u javnost. Jedan izvor iz Mosta je to potvrdio Nacionalu i ranije, da bi Nikola Grmoja (Most) potvrdio da je Petrov podatke na kojima temelji prijavu dobio prije 20 dana, dakle, prije nego što je čelnik VTB-a progovorio o falsificiranju podataka o dugovima Agrokora, a time i bilance, temeljem kojih je dobio ogromne kredite, koji sada ne mogu vraćati i prijete urušavanjem cijelog sustava, napominje.

Na pitanje je li istraga započela, kaže:

“Jest. Istraga je započela prije više tjedana, traži se dostava određenih papira”. No, teško joj je reći je li policija ušla u Agrokor.

“Ovo je vrh ledenog brijega. Dobili smo reakciju g. Todorića koji je poručio da je spreman odgovarati na pitanja te da neće bježati od odgovornosti, kao ni iz zemlje”, kazala je Gaura Hodak, dodajući da se “članovi obitelji raspituju oko odvjetničkih usluga, ne samo financijskih, zbog mogućnosti da bi im to moglo trebati”.

Informacije su stigle iz kruga Agrokora, ljudi koji se boje da bi mogli odgovarati za tih navodnih nepravilnosti.

“Treba biti oprezan, jer je ovo tek indicije i da tek postoji određena sumnja”, napominje. No, što god mislili o Mostu, Petrov ne bi napravio tako ozbiljan čin usmjeren protiv najmoćnijeg čovjeka u državi bez razloga, odnosno ne bi se Most igrao s takvim stvarima, navodi novinarka.

Upitana je kako se ministar financija Marić snalazi u ovoj situaciji. Ona smatra da se on povukao iz odlučivanja u nekoliko situacija kroz dogovor s premijerom.

“On je disfunkcionalan ministar koji se isključuje od odlučivanja, a to je radio i prije, primjerice, kod odlučivanja o kreditu od HBOR-a. Stalno se isključuje, a on bi trebao biti ključna karika i savjetovati premijera, koji ne mora biti stručan u financijama. Imamo potpuno disfunkcionalnu osobu u Vladi. Imamo g. Dalić koja je bila ministrica financija, pa je to donekle olakšavajuće, ali ministar Marić očito svoj posao ne može raditi”, zaključuje ona.

“Policiju ni u kom slučaju ne interesira to da utječe na budućnost poslovanja Agrokora. Zanima je je li bilo nepravilnosti u prošlosti, kako je do toga došlo te jesu li postojali i neki vanjski faktori koji su to omogućili. Dosta je bilo toga što se nekoć radilo, a što je Agrokor uopće dovelo u situaciju da potencijalno ugrozi funkcioniranje kompletnog gospodarstva. Policija se, slikovito govoreći, u ovoj situaciji ponaša poput liječnika – ući će dubinski u problematiku te će potom postaviti dijagnozu koja će se potencijalno pretvoriti u kaznene prijave”, izjavio je u ponedjeljak poslijepodne za Nacional izvor upoznat s postupanjem policije.

Facebook Komentari