Po novom Lex Agrokoru sistemski važna tvrtka bi mogao postati i Spar, malo mu fali nakon preuzimanja Bille

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum u današnjem je financijskom komentaru komentirao jučerašnje vijesti koje nemaju direktne veze s Agrokorom, već govore o ekonomskoj patologiji hrvatske politike i praktičnom rješenju za kraj.

Prva je vijest da su 62 trgovine i 1.900 zaposlenika Bille dobile novog vlasnika. Preuzimanje trgovačkog lanca Billa Hrvatska od strane Spara, konačno je realizirano nakon što je odobrenje dala Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Prva izjava novog vlasnika je bila: „Tvrtka Billa do daljnjega će nastaviti poslovati”. Što to znači „do daljnjeg” za zaposlenike nitko baš ne zna, jer kod svakog spajanja dolazi do sinergije i viška dijela zaposlenih, kaže Kardum.

Naime, Spar Hrvatska u potpunom je vlasništvu Spar Österreichische Warenhandels AG. A 19 Interspar hipermarketa i 39 Spar supermarketa lani je u Hrvatskoj ostvarilo bruto prihod od prodaje od 2,8 milijardi kuna. Na kraju 2016. godine Spar Hrvatska zapošljavala je 2.800 ljudi. Kad im pridodamo 1.900 radnika Bille, opasno su se približili pragu onih kompanija trebale potpasti pod Vladin Lex Agrokor. Nedostaje im 300 radnika do 5.000.

O Prijedlogu zakona o postupku izvanredne uprave trgovačkih društava od sistemskog značaja za Hrvatsku, tzv. Lex Todorić – svojim će glasom u Saboru odlučivati i Ivan Pernar, inače zdravstveni tehničar po obrazovanju. Za one neupućene – Pernar je autor dviju knjiga o monetarnoj politici: “Kako je nastao novac” i “Mehanika novca” u kojima objašnjava koncept ‘novca kao duga’ i uzroke ekonomske krize u Hrvatskoj i svijetu! Taj isti g. Pernar, autor dviju knjiga o monetarnoj politici jučer na svom FB profilu objavio: “Pita me jedan srednjoškolac kako je moguće da na računu koji iznosi 100 kn PDV iznosi 20 kn, a ne 25. – Nisam mu znao odgovoriti”. A radi se o elementarnoj matematici za sedmi razred osnovne škole!

Možete se sad rugati Pernaru koliko god hoćete, ali PDV, u vlastitom predizbornom spotu, nije znao izračunati niti donedavni ekonomski strateg Udruge Franak, a potom MOST-a, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku – saborski zastupnik Ivan Lovrinović, kaže Kardum. Pernara ste možda zapazili jer je sklon ekscesima u Saboru, ali koliko je još takvih samozatajnih ‘stručnjaka’ kojima su građani dali svoj glas i koji sutra odlučuju o hrvatskom gospodarstvu?, pita Kardum.

Za sam kraj komentara Kardum je izdvojio vijest o otvaranju dtugog ‘food outleta’ na zagrebačkoj Tešnjevci. Hrana je u njemu jeftinija od 50- 90% od onih u standardnim trgovinama, jer prodaje: štok (višak robe proizveden u tvornicama), lom (slomljena ili oštećena ambalaža ili dio proizvoda), proizvode pred istekom roka trajanja i deterdžent u rinfuzi (dođete sa svojim kanistrom i kupite litru po 5kn). S obzirom na broj blokiranih Hrvata i gospodarsku neizvjesnost oko sudbine Agrokora – mnogi građani će prije ili kasnije zaviriti i u taj dućan. Za drugu godinu najavljuju širenje svog „lanca trgovina” i na Karlovac, Osijek, i Rijeku.

Facebook Komentari