Litva u potpunom strahu od Rusa nakon izvještaja tajnih službi: Apel NATO-u, mogu nas pregaziti u roku 24 sata

Litvanska obavještajna služba odaslala je dramatičan apel da je Rusija sposobna za manje od 24 sata napasti baltičke zemlje što ne ostavlja nimalo prostora i vremena za reakciju NATO-a.

U godišnjoj procjeni prijetnji nacionalnoj sigurnosti Litvanci su samo potvrdili da su sve nervozniji jačanjem ruske vojne snage, pogotovo nakon aneksije Krima 2014. godine.

U izvještaju se naglašava da je ruska vojska u Kalinjingradu dramatično napredovala i postigla sposobnost da u rekordnom roku izvedu napad koji bi ostavio NATO bez odgovora. Mogućnost munjevitog napada na Baltik postigla bi se zahvaljujući borbenim avionima Su-30 i raketnim sistemima koji s ruskih brodova mogu pogoditi bilo koji cilj na čitavom Baltičkom moru.

– Ovo je jasan signal NATO-u da se ubrza – rekao je litvanski ministar obrane Raimundas Karoblis nakon prezentacije izvještaja – prenose agencije.

– U ovom trenutku NATO ne može ovako brzo reagirati.

Estonce, Litvance i Latvijce nije smirila ni činjenica da će NATO premjestiti oko 1.000 vojnika duž granice s Rusijom i pridružiti se jednom američkom bataljunu koji je već tamo.

– Kratkoročno ta vojska može pomoći, ali moramo misliti na budućnost. Obrana u zraku, obrana na moru… Kopnena vojska nije dovoljna!

Litvanski ministar odbrane nakon što je dao izjavu svim novinarima sklonio se sa strane i porazgovarao samo s reporterom Guardiana. Nakon svega što mu je izrekao, zaključak je samo jedan – čovjek umire od brige.

– Rusija je prijetnja. Pazite, oni govore da naš glavni grad Vilnius uopće ne pripada Litvi. Kao, između Prvog i Drugog svjetskog rata bio je u okupiranoj Poljskoj… Naravno, to je povijest, ali Rusija takve stvari iz davnina obilato koristi za svoju propagandu. Ponekad takve dezinformacije objavljuju preko Sputnjika (državna novinska agencija), ponekad o tim stvarima pričaju na TV-u, ali najčešće se to čuje iz usta njihovi političara – rekao je Karoblis i dodao:

– Sada šire informacije da Klaipeda, naš treći najveći grad, nikada nije pripadao Litvi. Kažu da je to bio Staljinov poklon nakon Drugog svjetskog rata. Povucite paralelu nas s Krimom i vidite što se tamo dešavalo prije aneksije. U opasnosti smo, naš teritorijalni integritet je ozbiljno ugrožen.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov pomalo se i iživcirao kad je čuo za izvještaj iz Litve.

– Ovo je klasični primjer totalne rusofobije. Histeriziraju zbog Rusije – rekao je na dnevnom brifingu s novinarima.

– Uvijek smo bili u dobrim odnosima s Estonijom, Litvom i Latvijom… Nemaju se razloga brinuti.

Facebook Komentari