Holy: Todorić je bio kralj, nije se još naviknuo na ovo, strah dobavljača je opravdan

Gošća Dnevnika N1 bila je komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy koja je komentirala, kako se čini, ipak neke nove obrise u strategiji komuniciranja Agrokora s obzirom na to da je u Zagreb stigao Antonio Alvarez III. koji je stigao u Zagreb.

Još nije potvrđeno, ali očekuje se da bi se javnosti trebao obratiti Antonio Alvarez III., upravitelj Agrokora postavljen po želji ruskog Sberbanka. Je li to početak nove strategije kriznog komuniciranja Agrokora?

Jest. Do sada je Agrokor po tom pitanju djelovao metodom zabijanja glave u pijesak nadajući se da će se stvari riješiti same od sebe ili nestati. To nije dobro ponašanje, krizno komuniciranje u ovakvim trenucima ključno, tim više kada nije u pitanju samo sama kompanija.

Zanimljiv je izbor komunikacijskih stručnjaka također danas viđenih u Agrokorovu tornju, a riječ je o PR-ovcu Krešimiru Macanu te Boži Skoki, koji na Fakultetu političkih znanosti predaje Odnose s javnošću, zatim svojevremenom posebnom savjetniku prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka Damiru Jugi te Nikoli Jeliću, bivšem glasnogovorniku Vlade Zorana Milanovića.

Pretpostavljam da je Allvarez premda iskusan stručnjak želio čuti različite strane. Svjestan je da je krizno komuniciranje izuzetno važan instrument i logično mi je da pozove nekoliko njih kako bi dobio informacije s različitih strana. I to je dosta mudar pristup iz kojega također možemo vidjeti da je razdoblje Todorića kao ključnog igrača na zalasku.

Todorić gotovo nikada nije održavao konferencije za medije, davao intervjue, njegovi istupi u javnosti su bili vrlo rijetki, a sada?

Bio je kralj i u Hrvatskoj je odabirao načine komunikacije, naviknuo se da radi što hoće, on je jedan od najvećih oglašivača i nije se snašao u novoj situaciji, a odnos se prema njemu i prema Agrokoru promijenio. On se tome nije prilagodio i živio je u starom oblaku slave.

Antonio Alvarez III. ili A3 kako mu je glazbeno ime, radi glazbu, pjeva, ima pet singlova, napisao i pjevao pjesme za neke telenovele. Je li to dobro ili loše za njegov imidž?

Izazvalo je to dosta veliku sumnju u hrvatskoj javnosti i doživljava ga se neozbiljno, no moj je dojam da se radi o vrlo nemilosrdnom čovjeku. Znamo kako je završio Lehman Brothers i mislim da se nažalost Hrvatska mora pripremiti na dosta brutalan scenarij.

Trebaju li se mali dobavljači bojati njegovih prvih poteza?

Mislim da je njihov strah opravdan. Njima je u pitanju egzistencija, a menadžeri Agrokora i Todorića će se snaći.

Sutra će se u Sabrou raspravljati o “Lex Agrokoru”, a Most najavljuje svoje amandmane, je li to moguće?

Nisam čitala nacrt prijedloga tog zakona pa ga ne mogu komentirati, ali mislim da će to biti biti jako teško. S obzirom na informacije iz medija, za taj aranžman će biti potreban pristanak Todorića i/li judi iz nadzornog odbora i mislim da će se najviše računa voditi o preživljavanju kompanije.

Facebook Komentari