Kako se radilo u Poreznoj upravi: Više od 2000 predmeta otišlo u zastaru, izgubljeni milijuni i nikoga nije briga

Piše: Dražen Prša

Propusti u splitskoj ispostavi Porezne uprave na koje je ukazala revizija provedena 2014. godine već su tri godine skriveni od javnosti, a taj nalaz Porezna uprava nikada nije objavila niti pokrenula bilo kakve pravne korake.

Riječ je o čak dvije tisuće predmeta na koje se jednostavno zaboravilo, no zbog ovakvog namjernog ili nenamjernog djelovanja ostalo je nenaplaćeno nekoliko milijuna.

Službenica koja je vodila te predmete sama je napustila Poreznu upravu dok su svi ostali, od njezine neposredno nadređene, pa nadalje, i dalje na svojim radnim mjestima kao da se ništa posebno nije ni dogodilo, piše Slobodna Dalmacija.

Splitska ispostava Porezne uprave o ovom se slučaju ne želi izjasniti niti danas, no ne demantira ove navode već tvrdi da ne mogu izlaziti s informacijama jer je riječ o ‘poreznoj tajni’.

Kako navodi Slobodna Dalmacija, neslužbeni izvori tvrde da je riječ o porezu na promet nekretnina koji je neplaćen godinama prije provedene revizije.

Riječ je također kako o građanima, tako i o tvrtkama čiji je dug bio pravomoćan. Kako porezna zastara iznosi tri godine, očito je dakle da su predmeti u kojima je trebalo pokrenuti ovrhu godinama ležali u ladicama netaknuti, a da nitko od osoba nadređenih zaboravnoj poreznoj službenici nije reagirao.

S obzirom na to da je revizija provedena 2014. godine, proizlazi da je riječ o predmetima koji su dospjeli negdje do sredine 2011. godine.

Nakon provedene revizije Izvješće je poslano Središnjem uredu Porezne uprave, a nakon toga ništa više nije poduzeto.

Službenica koja je bila zadužena za predmete, kada je pokrenuta revizija, zatražila je i dobila neplaćeni godišnji odmor od godinu dana. Nakon godinu dana zatražila je i opet joj je odobreno još godinu dana neplaćenog dopusta, da bi na kraju radni odnos bio raskinut potkraj prošle godine, nakon isteka te druge godine dana dopusta.

Nakon što je prvi put uzela dopust, doznaje Slobodna Dalmacija, službenica se preselila u Firencu gdje i sada živi.

Kada se prosječni iznosi poreza na promet nekretnina na području županije Splitsko-dalmatinske usporede s brojkom od 2000 predmeta koliko ih je obuhvaćeno ovom zastarom proizlazi da godinama porez na promet nekretnina nikome nije naplaćen prisilnim putem.

Naplaćeno je samo ono što su dužnici sami podmirili. I nitko nikada nije snosio pravne posljedice.

Facebook Komentari