Iz Splita HDZ-ovci poručili: Opara će postati gradonačelnik, a Ževrnja ostati župan

Piše: Dražen Prša

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković danas je u Splitu, prije dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini te susreta u Mostaru s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem održao radni sastanak s dužnosnicima i članovima stranke.

Uoči sastanka, nenajavljeno je obišao rubnu gradsku četvrt Brda i potom zajedničkom šetnjom preko Rive dao potporu Andri Krstuloviću Opari i Zlatku Ževrnji, HDZ-ovim kandidatima za gradonačelnika Splita i splitsko-dalmatinskog župana.

U pratnji predsjednika Plenkovića bili su član Predsjedništva HDZ-a (i potpredsjednik Vlade RH te ministar obrane) Damir Krstičević, član Središnjeg odbora HDZ-a (i ministar graditeljstva i prostornog uređenja) Lovro Kuščević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita Petar Škorić, prvi čovjek naše stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Sanader…

Nakon sastanka, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara:

“HDZ je najjača hrvatska stranka, koja je na parlamentarnim izborima ostvarila sjajnu pobjedu u X. izbornoj jedinici. Očekujemo da ćemo na lokalnim izborima imati još veću potporu birača te da će građani ponovno izabrati Zlatka Ževrnju za župana, a Andru Krstulovića Opara, prvi put za gradonačelnika Splita.

Očekujem sjajne rezultate i za Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće Splita, kao i u svim ostalim gradovima i općinama u Dalmaciji. HDZ i Dalmacija su apsolutno podudarni u svim razvojnim ciljevima”, kazao je.

“Želimo gospodarski rast i razvoj, nova radna mjesta i razvoj Splita kao sveučilišnog grada, pravog mediteranskog grada po uzoru na Marseille ili Barcelonu.

Taj cilj dijele i Andro Krstulović Opara i Zlatko Ževrnja, u pogledu i novih tehnologija i naše kulture i baštine, povezanosti s otocima, pomorstva, turizma…

U suradnji s Vladom, budući gradonačelnik Krstulović Opara transformirat će zapuštenu istočnu obala gradske luke u turistički i kongresni centar – što će dati novu perspektivu, kvalitetu i privlačnost Splitu.

Drago Prgomet je sjajan čovjek i sjajan kandidat koji će u Zagrebu ostvariti odličan rezultat za HDZ, kao i Andro Krstulović Opara u Splitu, Ivana Šojat u Osijeku, Kristijan Staničić u Rijeci, dr. Branko Dukić u Zadru, Mato Franković u Dubrovniku, Ivan Penava u Vukovaru…

Oni su odraz imidža HDZ-a kakvog želim projicirati, profila koji najbolje utjelovljuje vrijednosti HDZ-a kao stožerne stranke desnog centra – koja u Hrvatskoj okuplja najveći broj birača, kazao je Plenković.

Kad je riječ o Pelješkom mostu Plenković je kazao da očekuju da se 85 posto gradnje financira sredstavima iz fondova EU, a 15 posto iz državnog proračuna.

Potonja su sredstva već osigurana u godinama koje su pred nama. Iznimno je važno da se dubrovački kraj poveže s ostatkom Hrvatske u prometnom i fizičkom smislu. To će puno značiti svim našim ljudima koji žive južnije od Neuma.

O posjetu Mostaru i BiH Plenković je kazao da je Hrvatska tradicionalno zemlja partner na Mostarskom sajmu, na koji dolazi velik broj hrvatskih poduzetnika.

Mislim da će taj posjet biti još jedan doprinos trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje i ulaganjima hrvatskih kompanija u BiH, a iskoristit ću ga i za političke razgovore s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Vodit ćemo računa o najvažnijoj temi za nas, a to je budućnost Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Želimo pomoći BiH na njenom europskom putu te će na tom tragu biti moj susret s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Politikanstvo uoči izbora Plenković je komentirao:

SDP i HNS kontinuirano „vape“ za dijalogom, ali prvo za čim posežu su interpelacije, izglasavanja nepovjerenja, ustavne tužbe, istražna povjerenstva…

Neka se dečki koncentriraju, neka se napokon odluče jesu li za kvalitetan dijalog ili su za politikantstvo i kritizerstvo. Nemojte zaboraviti da se SDP-ov bivši čelnik, nakon uvjerljivog poraza, nije niti udostojao čestitati pobjedniku izbora.

Moj dijalog s njima je pristojan i konstruktivan, a sve ono što od njih zauzvrat dobivam stremi politici jeftinih populističkih poena. To je očito njihov put, a takva im je onda i potpora u narodu.

Facebook Komentari