Sume na ekranima nekih naplatnih kućica od ponedjeljka će biti povećane za pet posto, evo koje ostaju iste

Cestarine na hrvatskim autocestama će se od ponedjeljka naplaćivati po skupljem cjeniku. Još veće cijene dogovorene su sa Svjetskom bankom koja će kreditirati restrukturiranje domaćeg cestarskog sektora.

Sume na ekranima naplatnih kućica od ponedjeljka će biti povećane za pet posto. Poskupjeti neće samo ceste pod privatnom koncesijom Zagreb – Macelj i Istarski ipsilon koje su već dosta skuplje. Ni državna cesta Rijeka-Zagreb, koja je već skuplja, neće poskupjeti.

Može li javna ponuda dionica HAC-a spasiti proračun?

Poskupjet će zato sve ostale državne autoceste i to za sve kategorije automobila. Za osobni automobil od Splita do Zagreba bilo je 174 kune, a poskupjet će 7 kuna. Za autobus od Splita do Zagreba bilo je 399 kuna, a po novom je skuplje za 17 kuna.

Za ovo već zna vlasnik autoprijevozničke tvrtke iz Splita Krešimir Glavina. “Mjesečno platimo 100 tisuća kuna, ovo nam je još pet tisuća”, rekao je. Dodao je kako zbog velike konkurencije ne može poskupljivati karte niti rezati plaće vozačima te ističe da su autoceste zbog cestarine zimi ionako prazne.

Ministar Oleg Butković je za sezonu najavio poskupljenje od 10 posto koje se neće odnositi kamione i autobuse, a kako se odustalo od monetizacije, većim cijenama vraćat će se i krediti koji stižu na naplatu.

Strani vozači kažu kako su u Francuskoj cestarine i skuplje. U Njemačkoj i Kanadi se cestarine ne plaćaju, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari