Standstill dogovor s Agrokorom su potpisale banke, evo zašto ga neki dobavljači ne žele potpisati

Banke su s Agrokorom potpisale standstill agreement (moratorij na postojeće kreditne obveze), ali se čeka da na sporazum svoj potpis stave i dobavljači. Oni to uvjetuju uključivanjem države u dogovor odnosno očekuju njezinu pomoć. U odnosu banaka i dobavljača navodno su sporne tkz. trasirane mjenice, javlja tportal.

Trasirane mjenice izdaje prodavatelj robe u ovom slučaju to su bili Agrokorovi dobavljači. Na taj način su si osiguravali plaćanje zbog dugih rokova čekanja da im Todorićev koncern plati robu. U pravilu su te mjenice, koje je Agrokor potvrdio kao glavni dužnik, dobavljači prodavali prije njihovog dospijeća faktoring kućama ili bankama za određenu cijenu. Tad više vjerovnik nije dobavljač nego banka, piše tportal.

U trenutku kad Agrokor više nije bio platežno sposoban banka može tražiti, po regresnom pravu, od dobavljača, izdavatelja mjenice, povrat novca.

Trenutno banke te trasirane mjenice ne priznaju kao Agrokorov dug već se žele naplatiti od dobavljača na što oni ne pristaju i zbog toga odbijaju potpisati standstill agreement.

Ukupan dug Agrokora prema dobavljačima iznosi više od 16 milijardi kuna, a značaj dio otpada na sporne mjenice.

Podsjetimo, jučer su se na zagrebačkom Žitnjaku, u prostorijama tvrtke Alka sastali Agrokorovi dobavljači. Razgovarali su o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate. Žele deblokirati Agrokorove tvrtke što prije. U isto vrijeme, kreditori su usuglašavali zadnje detalje oko standsill aranžmana.

Facebook Komentari