Obitelj Todorić voli uživati u skupim stvarima: Evo s čime sve raspolažu, od firmi do nekretnina i pokretnina

Piše: Dražen Prša

Jedna od najbogatijih obitelji svih vremena u Hrvatskoj, obitelj Todorić, koja se proteklih tjedana našla pod povećalom javnosti zbog problema u koncernu Agrokor, svoje bogatstvo gradi od početka 90-ih godina.

Ivica Todorić i njegovo troje djece spadaju u vodeće menadžere u zemlji. A osim što vole raditi, vole i uživati u skupim stvarima.

Otac Ivice Todorića bio je poznati poduzetnik još za vrijeme bivše države, a Ivica je na svoj put prema vrhu krenuo početkom 90-ih osnivanjem Agrokora. U početku se bavio uzgojem i prodajom cvijeća, a onda se dogodila privatizacija u tijeku koje je Todorić postao vlasnikom nekoliko važnih tvrtki u Hrvatskoj.

Godinu za godinom Ivica Todorić širio je svoj koncern u kojem je 2013. godine bilo zaposleno oko 40.000 radnika.

No, osim Ivice, koji je pater familias, u njegovom koncernu rade i njegovo troje djece koje ima sa suprugom Vesnom Bašić.

Iva Balent, magistrica vanjske trgovine, najstarije je dijete vlasnika i predsjednika uprave Agrokora, a u najvećoj privatnoj obiteljskoj tvrtki u Hrvatskoj obavlja posao direktorice marketinga, piše Slobodna Dalmacija.

Ante Todorić (39), stariji sin Ivice Todorića koji je u skladu s obiteljskom tradicijom završio Ekonomski fakultet i magistrirao na temu financija u obiteljskoj tvrtci počeo je raditi davne 1996. godine kao poslovođa cvjećarnice, dok danas polako počinje preuzimati Agrokor.

Ante Todorić obnaša mnoge funkcije. Prva u nizu je ona člana uprave Agrokora, predsjednik je Nadzornih odbora u Solani Pag i tvrtki Unex media, sjedi u nadzornim tijelima Jamnice i Leda, zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora u dioničkom društvu Moslavka iz Kutine koja se djelatnošću preklapa s Beljem, aktivan je i u Multiplus cardu te je član Nadzornog odbora RTL Hrvatska, piše Slobodna Dalmacija.

Ante Todorić je vodio i poduzeće ‘Konmet’ (trgovina i usluge) koje je u međuvremenu likvidirano, a bio jeaktivan i u tvrtkama Centropromet’ (trgovina i usluge) i Hotel Opera koje su prestali postojati.

Tu je i Ivan Todorić (33), mlađi sin Ivice Todorića, koji obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora Agrokora. Osim Agrokora, Ivan je na čelu Nadzornog odbora tvrtke ‘Projektgradnja’, specijalizirane za izvođenje i projektiranje građevinskih radova, kojom su Todorići od 2014. ušli i u građevinski biznis. Pažnju javnosti tvrtka je privukla kad je u Županji izgradila granični prijelaz za investitora- Ministarstvo financija RH.

Bio je ključni čovjek u nekim tvrtkama koje više ne postoje kao što su ‘Agro panonia’ i dubrovački ‘Centar onofria’.
Više poslovnih uspjeha ima u ‘Sub Dubrovniku’ gdje se bavi poslovanjem s nekretninama i u tvrtki ‘Pet-it-duo’ koja je specijalizirana za ugostiteljstvo i trgovinu.

Jedini je osnivač, s minimalnim iznosom kapitala, tvrtke ‘Sun energy’ koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električne energije.

Osim djece Ivice Todorića iznimno aktivan pridošli član obitelji je zet Hrvoje Balent.

Ivin suprug je također član uprave Agrokora. Čelni je čovjek turističke agencije ‘Atlas’, sjedi na najodgovornijoj funkciji u ‘Tisku’ i tvrtki registriranoj za usluge ‘Zagreb plakat’ kao i poduzeću ‘Znanje’ specijaliziranom za nakladničku, tiskarsku djelatnost i trgovinu. Zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora u ‘Eurovibi’, društvu s ograničenom odgovornošću za trgovinu na veliko i malo i proizvodnju kruha i peciva.

Uz ‘Atlas’ nadzire i rad u turističkoj agenciji ‘Adriatica net’, bavi se poslovanjem ‘e-Kolektora’ na području usluga i trgovine, a trgovina i usluge ključni su mu i u društvu s ograničenom odgovornošću ‘A007 koje je osnovao početkom ove godine.

Osim što su iznimno poduzetni i vole raditi, Todorići uživaju u svemu što je lijepo i mnogima skupo.

Njihov popis nekretnina ne stane na jednu stranicu, a najupečaljive među njima su zasigurno Kulmerovi dvori na zagrebačkim Šestinama u kojem živi cijela obitelj, naravno, svaka obitelj živi odvojeno u svojem krilu.

Todorići imaju još luksuznih nekretnina. Vila obitelji Todorić u mjestu Medveja kod Opatije, te ‘Čarobna koliba’ glomazna kuća od ručno obrađenih trupaca smreke i jele u Gorskom kotaru, ‘vlasnici’ su otoka Smokvica kod Rogoznice koji je 1995. godine tvrtka Grafoplast, koju je Ivica Todorić kupio, dobila na korištenje od MORH-a na trideset godina, a koriste ga bez plaćanja koncesije. U vlasništvu su zadržali staru obiteljsku kuću na Pantovčaku, nasuprot predsjedničkih dvora, piše Slobodna Dalmacija.

Ivica Todorić jedan je od rijetkih sretnika koji u privatnom vlasništvu imaju helikopter Bell 427, a tu je i jahta nazvana ‘Jana’, stariji sin Ante veliki je ljubitelj automobila porsche, kakvih u garaži ima nekoliko.

Facebook Komentari